Oznámenia o voľbách by mali ostať v jazyku menšín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby, urna
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 7. augusta (WEBNOVINY) – Občania žijúci v národnostne zmiešaných oblastiach by mali aj po schválení novej volebnej legislatívy dostávať volebné oznámenia v menšinovom jazyku.

V tlačovej správe o tom informuje Strana maďarskej komunity (SMK), ktorá sa odvoláva na utorkové rozporové konanie na ministerstve vnútra zvolané k zákonu o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku. Volebné lístky v dvoch jazykoch ministerstvo odmietlo.SMK informuje, že ministerstvo vnútra prijalo značnú časť návrhov, pod ktoré sa v pripomienkovom konaní podpísalo takmer tritisíc ľudí.

Rezort vnútra prijal aj návrhy vzťahujúce sa na informovanie voličov, píše sa v tlačovej správe. „Oznámenia o voľbách majú byť dvojjazyčné na informačných tabuliach obcí, na webových stránkach obcí a na ďalších písomných informáciách o voľbách. Takisto majú byť dvojjazyčne označené volebné miestnosti, pokyny pre voličov, okrem toho aj základné informácie na kandidátnych listinách majú byť uvedené aj v jazyku menšín. Po dlhej debate súhlasilo ministerstvo aj s vydaním dvojjazyčných volebných preukazov,“ dopĺňa SMK.

SMK odštartovalo hromadné pripomienkové konanie k zákonu aj preto, aby dosiahlo dvojjazyčnosť volebných lístkov. V tejto otázke sa pripomienkujúci a ministerstvo nedohodli. Ako SMK dodáva, do úvahy prichádza kompromisné riešenie. „V rámci referenda by mali byť otázky, ku ktorým sa referendum vypisuje, vyvesené v priestoroch určených na úpravu hlasovacích lístkov v jazyku národnostnej menšiny, aby ich mal volič pred očami aj vo svojom rodnom jazyku,“ vysvetľuje sa v tlačovej správe.

Rozporového konanie sa zúčastnili zástupcovia z SMK László Szigeti, Péter Őry a Ákos Horony a tiež signatár z Občianskej Konzervatívnej Strany Ondrej Dostál. SMK je presvedčené, že možnosti pripomienkového konania využilo úspešne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe László SzigetiOndrej Dostál