Obce považujú poplatky SOZA za likvidáciu, zákon sa zmení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nota
Foto: SITA

BRATISLAVA 5. júna (WEBNOVINY) –

Kauza Pohorelá

Obci Pohorelá hrozí, že SOZA bude od nej súdne vymáhať platbu za použitie hudby na dvoch podujatiach, na ktorých odznel folklór v podaní detí.

SOZA totiž považuje vystavenú faktúru za opodstatnenú a trvá na jej zaplatení.

Spor medzi obcou a SOZA súvisí s dvoma podujatiami v Pohorelej.

Obec a miestna základná škola zorganizovali 22. mája 2011 v školskej jedálni program žiakov základnej školy ku Dňu matiek a 5. decembra 2011 mala obec Privítanie Mikuláša – pri vianočnom stromčeku. Na podujatiach podľa obce deti spievali iba ľudové pesničky.

Na Slovensku vôbec nie je ojedinelý aktuálny problém obce Pohorelá so Slovenským ochranným zväzom autorským pre práva k hudobným dielam (SOZA).

V poslednom období sa množia sťažnosti obcí na postup SOZA pri organizovaní akýchkoľvek miestnych kultúrnych podujatí. Agentúre SITA tento trend potvrdilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

„Poplatky SOZA sú podľa nich neúmerne vysoké a pre miestnu kultúru likvidačné,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Šéf združenia pripomína, že to boli najmä mestá a obce, ktoré pomohli miestnej, najmä tradičnej kultúre, prežiť aj v ekonomicky najťažších časoch.

„Starostovia a primátori sú znepokojení a znechutení týmito metódami a žiadajú prešetrenie zákonnosti takéhoto postupu a aj to, kam vybrané peniaze smerujú,“ dodal Dvonč. ZMOS avizuje, že sa bude touto problematikou zaoberať na rokovaní svojich orgánov a bude iniciovať aj pracovné stretnutie na ministerstve kultúry.

Zákon sa zmení

Ministerstvo kultúry nielen v súvislosti s prípadom SOZA verzus obec Pohorelá pripravuje komplexnú novelizáciu autorského zákona, agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár. „Novelu autorského zákona by sme do legislatívneho procesu chceli predložiť v druhej polovici tohto volebného obdobia,“ povedal pre SITA Bednár.

Súčasťou novely bude podľa hovorcu MK SR aplikácia súčasných trendov v šírení a používaní autorských diel s prihliadnutím na dôsledné vyvažovanie záujmov všetkých zúčastnených subjektov – tvorcov aj používateľov. V súvislosti so sporom medzi obcou Pohorelá a Slovenským ochranným zväzom autorským (SOZA) pre práva k hudobným dielam by MK SR očakávalo, že „SOZA bude pri aplikácii autorského zákona postupovať citlivo a v rámci zdravého rozumu“, dodal hovorca Bednár.

Soza0001

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef Dvonč
Firmy a inštitúcie SOZA Slovenský ochranný zväz autorskýZMOS Združenie miest a obcí Slovenska