Nacistický masaker v Tokajíku zázrakom prežili dvaja muži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak, vojna
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 19. novembra (WEBNOVINY) – Obyvatelia obce Tokajík v okrese Stropkov si dnes pripomínajú 67. výročie Tokajíckej masakry, pri ktorej počas druhej svetovej vojny nacistickí vojaci zabili 32 mužov za pomoc partizánom.

„Hoci sa druhá svetová vojna odohrala už pred mnohými rokmi, aj dnes je dôležité aký postoj zaujmeme, keď ide o hodnoty mieru a demokracie,“ konštatoval na pietnej spomienke minister obrany Ľubomír Galko.

Podľa neho je odsúdeniahodná akákoľvek podpora totalitných režimov, ktoré sú založené na rasovej či národnej nenávisti, ktoré potierajú práva ktorejkoľvek rasy, národa či menšiny. „Nech sú nám aj dnes obyvatelia Tokajíka príkladom. Oni neboli pasívni, ani ľahostajní. Neprizerali sa nečinne zlu, nespravodlivosti a nacistickému teroru. Snažili sa pomocou partizánom prispieť k boju proti fašizmu. Aj títo hrdinovia pomohli, aby sme my dnes mohli žiť slobodne,“ dodal.

Nacisti vypálili Tokajík

Tokajík je jednou zo 102 obcí, ktoré nacisti počas druhej svetovej vojny vypálili. Obyvatelia Tokajíka počas vojny pomáhali partizánskym jednotkám ukrytým v okolitých lesoch. Poskytovali im jedlo, lieky, ale aj potrebné informácie.

Oslobodením desiatok sovietskych zajatcov, ktorí boli v obci ubytovaní v októbri 1944, padol Tokajík a jeho obyvatelia do nemilosti fašistov. Tí sa im 19. novembra pred 67 rokmi pomstili. Obec obsadilo asi 200 nemeckých vojakov, ktorí zatkli 34 mužov a odviedli za obec. Zastrelili ich okamžite po vynesení rozsudku smrti.

Dvaja muži masaker zázrakom prežili, lebo ich trafili do pleca a do nohy. Do vykopanej jamy spadli medzi prvými a tak si nemeckí vojaci nevšimli, že pod telami mŕtvych sú dvaja živí. Na druhý deň sa nacisti vrátili. Ostatných obyvateľov – mužov, ženy, deti a starcov vyhnali, domy vyrabovali a obec podpálili. Zhoreli všetky budovy, okrem jedného domu a kostola.

Informáciu agentúre SITA poskytol Lukáš Milan z komunikačného a tlačového odboru ministerstva obrany.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Galko