Obyčajní ľudia zvažujú podporu eurovalu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matovič
Igor Matovič Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Štyria poslanci NR SR hlásiaci sa k Obyčajným ľuďom zvažujú podporu eurovalu. Požadujú však, aby v ňom boli pre Slovensko zakotvené tri výnimky.

Podľa lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča by Slovensko malo mať právo slobodne sa rozhodnúť komu požičia a komu nie.

Zároveň by mala byť prípadná pôžička z našej strany krytá reálnym majetkom dlžníka a ak politici budú mať právo požičiavať, mala by existovať finančná hranica, za ktorú sa nebude dať ísť.

„Aby tam bola nejaká brzda, hop, ďalej už požičiavať nemôžete,“ dodal s tým, že by to mohlo byť riešené zákonom o dlhovom strope či rozpočtovej zodpovednosti.

Na spojenom hlasovaní sa Obyčajní ľudia nezúčasnia

Obyčajní ľudia nebudú s určitosťou hlasovať za euroval, pokiaľ v ňom nebudú spomínané pripomienky, dodal ďalej Matovič. Ak bude hlasovanie o eurovale spojené s vyslovením dôvery vláde, nezúčastnia sa na ňom.

Matovič to zdôvodnil tým, že nedokáže jedným tlačidlom vyjadriť svoj postoj, na jednej strane nesúhlas s nezmeneným eurovalom a na druhej vyslovenie dôvery vláde. Preto za najschodnejšie riešenie považujú vyrokovanie výnimiek.

Hrozbou pre Slovensko je podľa Matoviča návrat Roberta Fica a Jána Slotu

Matovič pre to vidí priestor, keďže sme oznámili, že euroval budeme schvaľovať ako poslední. Ako príklad uviedol postoj susednej Českej republiky, ktorá o Lisabonskej zmluve hlasovala ako posledná a vylobovala si výnimky týkajúce sa Benešových dekrétov. „Tento postup je ten, ktorý by sme si mali zvoliť aj my,“ zdôraznil.

Dopracovať sa k schváleniu výnimiek bude podľa Matoviča možné za predpokladu, že budú mať koaliční politici ochotu a odvahu.

„Dnes sa mi zdá, že nejaká ochota nie je, hoci je deklarovaná,“ poznamenal s tým, že za posledná dva týždne sme svedkami mediálnych prestreliek a obviňovaní. „Toto nie je reálne hľadanie riešení,“ dodal.

Matovič v tejto súvislosti upozornil, že najväčšou hrozbou pre Slovensko je v tomto procese možný návrat Roberta Fica a Jána Slotu k moci. To by malo podľa neho desaťnásobne horšie následky ako schválenie či neschválenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Matovič