Od decembra vznikne Národná kriminálna agentúra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia
Letisko M.R.Štefánika e-mailom dostalo výhražnú správu, ktorej predmet nezverejňuje. Prevádzka letiska bola dočasne pozastavená, zároveň došlo k evakuácii cestujúcich a polícia dopravu vozidiel odklonila. Bratislava, 21. november 2010 Foto: SITA/Nina Bednáriková
Gašpar
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 15. novembra (WEBNOVINY) – V polícii sa začala reforma špecializovaných útvarov. Úrad boja proti organizovanej kriminalite a Úrad boja proti korupcii sa zlúčia k 1. decembru do Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Novinárom to dnes oznámil policajný prezident Tibor Gašpar.

Podľa policajného prezidenta má vznik NAKA zabezpečiť väčšiu efektivitu práce polície, jasnejšie vymedzenie kompetencií, prísnejšiu špecializáciu kriminalistov a lepšiu trestnoprávnu ochranu štátneho rozpočtu. Súčasťou zmien má byť tiež lepšia spolupráca medzi políciou a finančnou správou.

Podľa Gašpara plánujú výrazne posilniť finančné vyšetrovanie. NAKA sa bude zaoberať predovšetkým tým, čo je v príslušnosti Špecializovaného trestného súdu. Okrem toho napríklad aj drogami či terorizmom.

Všetci policajti z doterajších dvoch špecializovaných útvarov budú v NAKA rozdelení do štyroch národných jednotiek – protidrogovej, protikorupčnej, protizločineckej a národnej jednotky finančnej polície. Každá z národných jednotiek bude mať štyri expozitúry – Bratislava, Západ, Stred a Východ. Národné jednotky budú podporované odborom riadenia a medzinárodnej spolupráce, finančnou spravodajskou jednotkou a jednotkou operatívneho nasadenia.

Práve finančnú spravodajskú jednotku by chcel Gašpar v budúcnosti personálne posilniť. Reformou sa však počet ľudí podľa Gašpara zásadne nemení. Takisto sa nenavýši počet policajných funkcionárov. Zmeny sa nedotknú ani rozpracovaných káuz či vyšetrovania. NAKA bude mať vlastné logo a uvažujú tiež o tom, že príslušníci NAKA budú aj zvlášť označení.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tibor Gašpar
Firmy a inštitúcie Úrad boja proti korupcii