Nováky si pripomínajú piate výročie tragédie vo VOP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nováky
Miesto výbuchu munície vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch. Foto: SITA/MO SR Peter Michnica

TRENČÍN 2. marca (WEBNOVINY) – Päť rokov od výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch, pri ktorom zomrelo osem ľudí, uplynie v piatok 2. marca.

Ako pre agentúru SITA uviedol primátor Dušan Šimka, tragédiu si v meste pripomenú pietnym aktom kladenia vencov pri pamätníku obetí výbuchu.

„Je to určitá symbolika, keďže akt sa začne o 16:00, teda asi pol hodinu pred tým, než došlo k explóziám vo VOP,“ povedal Šimka.

Podujatie organizuje mesto Nováky, pozvaní sú pozostalí po obetiach tragédie, pracovníci VOP, aj predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský, premiérka Iveta Radičová a minister vnútra Daniel Lipšic.

Tento rok sa začne aj súd s obvinenými v prípade výbuchu. Na konci marca sa pred samosudcu Okresného súdu v Prievidzi postavia štyria už bývalí členovia vedenia a jeden bezpečnostný technik. Obvinení sú z prečinu všeobecného ohrozenia, mužom hrozí až desaťročné väzenie.
Novaky
Foto: SITA/MO SR Peter Michnica
Novaky vop
Foto: SITA/MO SR Peter Michnica

„Vo veci Vojenského opravárenského podniku Nováky sú nariadené termíny pojednávania na 28., 29. a 30. marca 2012,“ uviedol pre agentúru SITA Michal Turák z Krajského súdu v Trenčíne.

Vedenie VOP tvrdí, že od 2. marca 2007 podnik prijal viaceré opatrenia.

„Cieľom týchto opatrení bolo zabezpečiť výkon podnikateľskej činnosti so zamedzením, respektíve minimalizovaním možnosti vzniku výbuchu, prípadne inej nebezpečnej udalosti spôsobilej ohroziť život a zdravie zamestnancov a majetok spoločnosti,“ uviedol generálny riaditeľ štátnej akciovky Jozef Briestenský.

Vo VOP zrenovovali a zmodernizovali výrobné a skladové objekty a zabezpečili svojim zamestnancom ďalšie vzdelávanie v oblasti práce s výbušninami podľa platnej legislatívy.

Spoločnosť tiež obmedzila rozsah skladových priestorov a objem skladovaného výbušného materiálu v priestoroch podniku.

Presne nezistené množstvo výbušnej látky vybuchlo 2. marca 2007 pri delaborácii munície. Explózia usmrtila osem pracovníkov.

Vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 sa zranilo ľahšie. Detonácie spôsobili v zemi kráter s priemerom 20 metrov a zničili niekoľko budov. Tlaková vlna rozbila okná a výklady obchodov nielen v meste, ale aj v 11 kilometrov vzdialenej Prievidzi a Bojniciach.

Video: Pozostalí a zamestnanci VOP Nováky spomínali na obete, 2. marca 2009

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicIveta RadičováPavol Hrušovský
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky