Odborník na právo odporúča sudcom, nech sa uskromnia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spis, súdy
Foto: SITA/Jozef Habočík

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Združenie sudcov Slovenska nepodporuje trend, aby sa v budúcom roku pokračovalo v zmrazovaní platov valorizácie sudcov, ako to v stredu schválil kabinet a návrh posunul do parlamentu.

V tomto roku sudcovia zmrazenú valorizáciu schvaľovali, lebo úspory sa použili na čiastočné vykrytie peňazí na platy justičnej administratívy.

V roku 2014 však zmrazenie valorizácie platov členov vlády, poslancov, sudcov a prokurátorov pôjde na vrub znižovania deficitu verejných financií.

Sudcovia nemôžu podnikať, ani štrajkovať

Stavovská organizácia podporí sudcov, ak o valorizáciu začnú bojovať. „Treba začať tým, že platy sudcov sú jediným zdrojom ich príjmov. Sudcovia nemôžu ani podnikať, ani štrajkovať. A teda budú právnym postupom, právnym spôsobom uplatňovať svoje právo na valorizáciu. Združenie sudcov bude podporovať týchto sudcov, pretože úloh a súdnych prípadov na súdoch pribúda a platy sudcov sú aj podľa ústavného súdu garanciou ich nezávislosti,“ uviedla prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska.

Podľa jej slov to nie je dobrá situácia. „Pokračuje sa v tej tendencii od minulého roka a neviem, kde by sa to až zastavilo. Upozorňujeme, že nebudeme súhlasiť s takýmto návrhom vlády, aby na platy sudcov takýmto spôsobom bolo siahnuté,“ dodala šéfka stavovskej organizácie.

Aj sudcovia sú občanmi štátu

Bystrianska nekonkretizovala, ako presne by mohli sudcovia postupovať. „Každý má právo sa obrátiť na súd pri ochrane svojho práva. Ak tak sudcovia budú robiť, tak združenie sudcov bude podporovať túto aktivitu. Myslíme si, že naším cieľom musí byť prejednanie tejto veci na ústavnom súde a posúdenie ústavnosti tohto postupu vlády,“ dodala Bystrianska.

Odborník na ústavné právo Peter Kresák zatiaľ nechce komentovať, aké šance by prípadné sudcovské podania proti zmrazenej valorizácii mohli mať. Nevidel ich totiž napísané na papieri. „Nepokladám to za správne, ani opodstatnené, najmä ak majú sľúbený 13. a 14. plat. Aj sudcovia sú občanmi tohto štátu a mali by sa podieľať na uskromňovaní v období krízy,“ myslí si Kresák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Kresák
Firmy a inštitúcie Združenie sudcov Slovenska