Odbory už majú vyše 2000 výpovedí lekárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Doktor

BRATISLAVA 25. septembra (WEBNOVINY) – Počet predbežne zhromaždených výpovedí slovenských lekárov presiahol k sobote 2 000.

Informovalo o tom Lekárske odborové združenie LOZ, ktorého predsedovia sa na sobotňajšom stretnutí rozhodli pokračovať ďalej v rozbehnutej akcii podávania výpovedí.

Reálny termín podania výpovedí je 30. september 2011,“ uviedlo LOZ. Odborové združenie zbiera podpísané výpovede, v ktorých lekári splnomocňujú odbory na reálne podanie výpovedí. LOZ tvrdí, že takýto postup je v úplnom súlade s pracovným právom SR, čo „nezávisle od seba potvrdili viacerí renomovaní právnici. Vyjadrenia pána ministra o tom, že výpovede lekárov nemajú oporu v zákone, je z nášho pohľadu snahou o odpútanie diskusie od podstaty problémov slovenského zdravotníctva.“

Výpovede lekárov prichádzajú postupne do centrály združenia v Bratislave z celého Slovenska – z univerzitných a fakultných nemocníc, z veľkých, ale i malých nemocníc, ale aj z akciových spoločností. „Počty výpovedí, ktoré k nám prišli, sú dôkazom toho, že lekári si uvedomujú vážnosť situácie a napriek vyhrážkam a nátlaku z mnohých strán prejavili svoju vôľu a odhodlanie nefunkčný systém zmeniť. Vzhľadom na to, že lekári dlhodobo nenašli partnera na dialóg o efektívnych riešeniach a východiskách z krízovej situácie a kolapsu, ku ktorému sa slovenské zdravotníctvo rúti, výpovede sú v súčasnosti jediným legitímnym spôsobom, ako zmeniť prístup k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, ohodnoteniu lekárov a ich pracovným podmienkam,“ uvádza sa vo vyhlásení LOZ.

Ako tvrdí LOZ, odborárske aktivity podporujú aj Slovenská lekárska komora a ďalšie inštitúcie, nadriadení lekárov, aj ich kolegovia zo zahraničia. Odborárov teší aj údajná podpora pacientov. „Napriek tomu, že lekári podpisujú výpovede, nie je v našom záujme opustiť svojich pacientov. Naopak, túto akciu vnímame ako poslednú šancu na záchranu zdravotníckeho systému tak pre lekárov, ako i pre našich pacientov,“ uzatvára

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať