Oddelené siamské dvojčatá oslávia 12. narodeniny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Siamske dvojcata
Foto: SITA/Marián Angelovič

KOŠICE 20. januára (WEBNOVINY) – Dvojčatá Andrea a Lucia Tóthové v sobotu oslávia svoje dvanáste narodeniny. Na svet prišli v roku 2000 ako siamské dvojčatá – boli zrastené telíčkami.

Dnes sa od svojich rovesníkov na prvý pohľad ani veľmi nelíšia, hoci majú zdravotný hendikep. Žijú v Krásnohorskej Dlhej Lúke v okrese Rožňava a do školy v Rožňave ich vozí mama Melita.

„Robia nám radosť. V škole sa učia výborne vzhľadom na to, že často v škole chýbajú pre zdravotné problémy. Majú samé jednotky, sem-tam dvojku. Chodia aj do základnej umeleckej školy a učia sa hrať na klavír, chodia aj na spev,“ hovorí ich matka Melita.

Dodala, že občas spievajú v kostole, vystupujú aj na koncertoch Základnej umeleckej školy. Ako dievčatá uviedli, do nijakej súťaže sa zatiaľ neprihlásili lebo si myslia, že sú na to ešte primalé. Na narodeniny, ktoré oslávia v sobotu, si neželali nič špeciálne. „Bude to taká rodinná oslava,“ prezradila zhovorčivejšia Lucka.

„Okrem hry na klavír a spevu mám rada tanec, čítanie, ale hrávam sa aj na počítači,“ prezradila Lucia.

Uviedla, že spevák a gitarista Robo Šimko je ich príbuzný, no nie je jej vzorom. „Ja počúvam a mám rada inú hudbu ako robí on“. Luckiným snom je stať sa herečkou alebo speváčkou.

Andrejka by chcela po skončení základnej školy študovať na bilingválnej škole, takou je v Rožňave len obchodná akadémia. „Potom by som chcela študovať na vysokej škole, ale ešte presne neviem aký odbor“. Andrejke vraj ide výborne matematika, ale aj angličtina.

Dvojičky musia chodiť na pravidelné kontroly

Siamske dvojcata
Foto: SITA/Marián Angelovič

Krátko po narodení Lucku a Andrejku oddelil od seba tím bratislavských špecialistov pod vedením Jaroslava Simana.

Matka dvojčiat chváli nielen bratislavských lekárov, kam chodia na kontrolu, ale aj košických a rožňavských špecialistov.

Dodala, že na kontroly chodia minimálne dvakrát do roka, ale sú prípady, že aj častejšie. „Ako hodnotia lekári zdravotný stav dvojčiat a ich prognózu?

Na takúto otázku dostávam odpoveď – nebojte sa pani Tóthová, všetko bude v poriadku, sú silné,“ hovorí matka dvojčiat.

„V bežnom živote nie sú veľmi obmedzené, len si na seba musia dávať pozor. Nemôžu zjesť hocičo, lebo majú vývody. Vždy musíme dať pozor na to, aby jedlo nevhodne neskombinovali. Ak by dostali hnačku, môžu skončiť v nemocnici. Dnes si už vedia dať na seba pozor. Snažia sa žiť plnohodnotným životom a majú veľa kamarátov,“ dodala Melita Tóthová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať