Odhlasované. NRSR odmieta dvojaké občianstvo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Paška v NRSR
Foto: SITA

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Národná rada prijala po vyše trojhodinovej debate uznesenie k návrhu novely zákona o dvojakom občianstve v maďarskom národnom zhromaždení. Ruky za vyhlásenie, v ktorom parlament vyjadruje svoje hlboké znepokojenie nad maďarskou iniciatívou umožniť udeľovanie dvojakého občianstva aj občanom Slovenskej republiky, zdvihlo 113 prítomných poslancov. Proti uzneseniu nehlasoval nikto. Na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci za SMK a nehlasovali ani viacerí nezaradení poslanci.

Uznesenie poslal okamžite po jeho schválení predseda parlamentu Pavol Paška diplomatickou cestou svojmu maďarskému partnerovi Pálovi Schmittovi. Cieľom je napriek časovej tiesni dosiahnuť, aby maďarský parlament o tejto téme nerokoval a aby maďarský zákonodarný zbor neprijímal jednostranné rozhodnutia.

Národná rada SR v uznesení upozorňuje, že „zo strany Národného zhromaždenia Maďarskej republiky ide o jednostranný krok smerujúci k vytváraniu inštitucionálnych väzieb medzi Maďarskom a príslušníkmi menšín na území Slovenska formou získania štátneho zväzku, čo vyvoláva vážne pochybnosti o súlade tohto konania s medzinárodným právom, odporúčaniami medzinárodných inštitúcií, ako aj so základnými princípmi a hodnotami Európskej únie.“ Tiež konštatuje, že považuje za neakceptovateľné, aby Národné zhromaždenie Maďarskej republiky prijalo akúkoľvek exteritoriálnu právnu normu, ktorá sa týka občanov Slovenskej republiky bez toho, aby túto normu v zmysle Zmluvy o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Maďarskou republikou konzultovala s čelnými predstaviteľmi Slovenskej republiky a „varuje pred opätovným spochybňovaním Trianonskej mierovej zmluvy z roku 1920 a povojnového územného usporiadania Európy.“

V rozprave nemohli vystúpiť všetci prihlásení poslanci. K slovu sa dostali len zástupcovia poslaneckých klubov. Rozhodli o tom v hlasovaní zákonodarcovia, ktorí odsúhlasili procedurálny návrh lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, aby po ukončení rozpravy písomne prihlásených predstaviteľov poslaneckých klubov Národná rada SR hlasovala o uznesení. Prihlásení odídenci z ĽS-HZDS Milan Urbáni a Zdenka Kramplová tak slovo nedostali. Podľa rokovacieho poriadku je totiž možné po vystúpení zástupcov poslaneckých klubov rozpravu uzavrieť. „S radosťou som v Košiciach prijal pozvanie na schôdzu a chcel som sa vyjadriť, po arogantnom vystúpení Pála Csákyho z SMK ešte viac,“ netajil sklamanie Urbáni. Podľa výpisu z hlasovania Urbáni a Kramplová o uznesení nehlasovali. Rozdielne názory na výklad rokovacieho poriadku vyvolali v pléne nezhody, ktoré muselo riešiť poslanecké grémium.

Predsedajúci schôdze prerušil po hlasovaní rokovanie do stredy do 10:00.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan UrbániPavol PaškaZdenka Kramplová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky