Odídenci z SaS idú k Danielovi Lipšicovi, NOVA sa premenuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nová_väčšina
Nezaradení poslanci, ktorí odišli z SaS sa pridali k strane Daniela Lipšica. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 26. mája (WEBNOVINY) – Piati nezaradení poslanci NR SR, ktorí v apríli odišli z SaS vstupujú do strany Daniela Lipšica NOVA.

Ich vstupom sa premenuje subjekt na Nová väčšina Dohoda. Okrem poslancov NR SR do strany vstupujú aj ďalšie desiatky členov platformy Liberálna dohoda, ktorú poslanci založili po odchode z SaS. Dnes to oznámili na tlačovej besede pod hradom Devín.

Ako uviedol predseda NOVA Daniel Lipšic, ide o prvý krok spájania stredopravých síl. Voliči podľa Lipšica očakávajú, že sa politici dokážu namiesto hádok spojiť.

V jednote je sila, kričali sme na námestiach v novembri 1989 a vybojovali sme slobodu. Dnes je zápas, či Slovensko bude úspešné a prosperujúce,“ povedal. V spájaní je podľa neho sila, ktorá dáva šancu Slovensku vrátiť nádej. „Dnes robíme prvý dôležitý krok v spájaní stredopravých síl,“ povedal.

Strana NOVA a Liberálna dohoda sa rozhodli spojiť svoje sily a chcú podľa Lipčica zastupovať občanov v rámci jedného subjektu. “Je to nevyhnutná podmienka, aby sme sa mohli stať alternatívou k dnešnej vláde,“ povedal s tým, že spájanie si vyžaduje veľkorysosť a dôveru v serióznosť partnerov. „Dokážeme sa spájať bez hádok bez toho, aby sme sa museli o tom mesiace rozprávať,“ zdôraznil.

Obrazom: Spojenie Novej väčšiny a Liberálnej dohody

Nová väčšina Dohoda
Sprava: Členovia Liberálnej dohody Daniel Krajcer, Juraj Miškov, Jozef Kollár a členovia strany Nová väčšina Jana Žitňanská a Daniel Lipšic na TB Novej väčšiny a Liberálnej dohody, na ktorej oznámili spojenie týchto dvoch subjektov. Bratislava, 26. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Nová väčšina Dohoda
Členovia Liberálnej dohody a strany Nová väčšina na TB Novej väčšiny a Liberálnej dohody, na ktorej oznámili spojenie týchto dvoch subjektov. Bratislava, 26. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Nová väčšina Dohoda
Jeden zo zakladateľov Liberálnej dohody Jozef Kollár (uprostred) na TB Novej väčšiny a Liberálnej dohody, na ktorej oznámili spojenie týchto dvoch subjektov. Bratislava, 26. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Nová väčšina Dohoda
Jeden zo zakladateľov Liberálnej dohody Jozef Kollár (uprostred) a predseda strany Nová väčšina Daniel Lipšic (siedmy zľava) na TB Novej väčšiny a Liberálnej dohody, na ktorej oznámili spojenie týchto dvoch subjektov. Bratislava, 26. máj 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Bez názvu
Jeden zo zakladateľov Liberálnej dohody Jozef Kollár (uprostred vpravo) a predseda strany Nová väčšina Daniel Lipšic (uprostred vľavo) na TB Novej väčšiny a Liberálnej dohody, na ktorej oznámili spojenie týchto dvoch subjektov. Bratislava, 26. máj 2013. Foto: SITA

V NOVE budú tri frakcie

Nová väčšina Dohoda
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ak chce byť NOVA novou väčšinou musí podľa Lipšica reprezentovať celú škálu názorov občanov. „Poučili sme sa z chýb, ktoré stredopravé strany v minulosti urobili. Žiadna stredopravá vláda nedovládla, keď liberáli a konzervatívci boli v dvoch stranách. To sa nesmie opakovať,“ uviedol. V NOVA chcú najskôr vydiskutovať vo vnútri.

V NOVA budú od teraz pôsobiť tri frakcie. Každá bude zastúpená vo vedení hnutia. Ide o občiansku, konzervatívnu a liberálnu frakciu. Lipšic upozornil, že Neboli dohodnuté žiadne kvóty ako pri vzniku Slovenskej demokratickej koalície. Budú vyberať reprezentantov tak, aby primerane reprezentovali voličov NOVA.

Najbližšie tri týždne sa budú konať krajské snemy NOVA, tam budú členovia Liberálnej dohody ako hostia. Republiková rada následne 15. júna schváli zmenu stanov a doplní vedenie. Od vtedy budú vo vedení predstavitelia všetkých prúdov. „Stará pravica sa háda, nová sa spája,“ vyhlásil Lipšic. Na Slovensku sú už ľudia traumatizovaní informáciami o plánovaných dohodách. „Verejnosť nezaujíma kto kde sa s kým háda. Keď bude výsledok dohody, všetko oznámime,“ povedal. Lipšic si myslí, že bude dobré, ak v parciálnych veciach budú mať v strane rozličné názory. Podľa neho to neprekáža.

Chcú dobre spravovanú krajinu

Nová väčšina Dohoda
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Podľa Jozefa Kollára, ktorý odišiel z SaS je toto spájanie z rozumu, ktorý hovorí, že dozrel čas na spájanie.

Len v rôznorodosti názorov sa rodia dobré riešenia,“ povedal. NOVA bude prichádzať podľa neho s riešeniami, ktoré zlepšia občanom život. Chcú zo Slovenska urobiť dobre spravovanú krajinu. Podľa Kollára partneri nebudú oznamovať verejnosti nedohody. I pri konfliktných témach existuje podľa neho v novom subjekte väčšia šanca na dohodu.

Nová strana bude v parlamente disponovať siedmimi poslancami. To znamená, že chýba jej jeden, aby mohli vytvoriť poslanecký klub. „Rokujeme s viacerými. Oznámime to, keď dohodu nájdeme,“ povedal Jozef Kollár s tým, že NOVA Dohoda je otvorená všetkým ľuďom, ktorí zdieľajú spoločné hodnoty, ako jej členovia.

Daniel Krajcer oznámil, že rozhodnutie o jeho možnej kandidatúre na bratislavského župana ešte nepadlo. Rozhodnutie oznámi, až keď padne. Upozornil však, že v bratislavskom kraji sú zatiaľ len dvaja kandidáti Monika Flašíková Beňová a Alojz Hlina. Ani Ľudová platforma, ešte oficiálne svojho kandidáta neoznámila.

Lipšic pred rokom odišiel z KDH. Následne na jeseň založil vlastnú stranu. Spolu s ním od kresťanských demokratov odišla aj poslankyňa NR SR Jana Žitňanská. Tá je dnes podpredsedníčkou NOVA. Svoj odchod z KDH oznámili v poslednú májovú nedeľu.

Zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) 16. apríla vystúpilo päť poslancov Národnej rady SR a približne 75 členov. Z SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. Kollár zároveň oznámil, že zakladajú platformu Liberálna dohoda. Okrem piatich poslancov do NOVA smeruje napríklad aj exposlanec SaS Jaroslav Suja. SaS sa rozštiepila po kongrese SaS, ktorý bol 16. marca. Tam delegáti rozhodli, že predsedom strany zostáva Richard Sulík. Za Sulíka na kongrese v Prešove hlasovalo 134 delegátov a za Kollára 121 delegátov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel KrajcerDaniel LipšicJana ŽitňanskáJozef KollárJuraj DrobaJuraj MiškovMartin ChrenMonika BeňováRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšinaSaS Sloboda a Solidarita