Odsúdených a mŕtvych starostov nahradia noví

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Voľby

TRENČÍN 8. marca (WEBNOVINY) – V Trenčianskom kraji budú obyvatelia v sobotu 9. marca voliť starostu v štyroch obciach.

V Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza sa konajú doplňujúce voľby po tom, čo starostke Helene Kováčovej zanikol mandát. Krajský súd v Trenčíne ju v júni minulého roka uznal vinnou z trestného čin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Starostku odsúdil už prvostupňový Okresný súd v Prievidzi za dvojnásobný trestný čin zneužitia právomoci verejného činiteľa, pretože v rokoch 2001 a 2002 zabránila siedmim poslancom vykonávať mandát poslanca a prestala im vyplácať odmeny.

Kováčovej obhajca sa proti rozsudku odvolal, krajský súd ju uznal vinnou len v prípade nevyplácania odmien, pričom dostala peňažný trest 2 000 eur. V prípade zániku mandátu poslancov ju súd oslobodil. Kováčová kandiduje na post starostky opäť, a to ako nezávislá.

Harakovce starostu nemajú od roku 2010

Doplňujúce voľby sa mali v sobotu konať aj v obci Harakovce v okrese Levoča, kde nemajú starostu od riadnych komunálnych volieb v roku 2010. Hoci doplňujúce voľby sú tu vyhlasované pravidelne, ani tentoraz nemá o kreslo starostu v obci s približne 65 obyvateľmi záujem žiaden kandidát.

Podľa Ladislava Maličkého z Obvodného úradu v Poprade možno očakávať, že doplňujúce voľby sa tu budú konať opäť na jeseň. Ak sa ani vtedy nikto neprihlási, doplňujúce voľby sa budú stále opakovať. V tejto obci sa podľa neho čaká pravdepodobne až na riadne komunálne voľby, keď bude možné pričleniť túto obec k neďalekej Dúbrave.

Voľby

Odvolaný starosta sa pokúsi vrátiť

O miesto na čele obce sa uchádzajú aj Milan Kováč (nezávislý), Valent Oršula (Smer-SD), Jana Školíková (nezávislá) a Marta Šuňalová (nezávislá).

V Dolnom Srní v okrese Nové Mesto nad Váhom doterajšieho starostu Petra Petkova odvolali občania v referende 8. septembra minulého roka, rozhodli dva hlasy. Podľa neho bola za tým aktivita časti obyvateľov, ktorej sa napríklad nepozdával zámer vybudovať v obci prevádzku na spracovanie plastov.

Do kresla sa pokúsi v sobotu vrátiť. Z pôvodne štyroch kandidátov na post starostu napokon ostali len dvaja. Exstarosta Petkov (Národ a Spravodlivosť) bude súperiť s Miroslavom Skovajsom (Smer-SD).

V Ondavke iba jeden kandidát

Víťazstvo v sobotňajších doplňujúcich voľbách v obci Ondavka (okres Bardejov) v Prešovskom kraji má takmer isté Andrej Marčišin (Smer-SD). V obci, kde o novom starostovi bude rozhodovať 22 voličov, je jediným kandidátom na uvoľnené kreslo starostu obce, informovala Galina Ščerbáková z Obvodného úradu v Bardejove.

Predchádzajúci starosta sa vzdal funkcie. Jedinému kandidátovi v Ondavke stačí na zvolenie jediný platný hlas, ktorý si môže odovzdať aj sám.

Nového starostu si bude voliť aj približne 350 voličov v obci Údol v okrese Stará Ľubovňa. Dôvodom doplňujúcich volieb v Údole je, že bývalý starosta stratil mandát po právoplatnom odsúdení za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Starostom Údola chce byť doterajší starosta Štefan Árendáč (nezávislý) a zástupca starostu Miroslav Knap (Smer-SD), informoval Mikuláš Mayer z Obvodného úradu v Starej Ľubovni.

Voľby

Voľby aj v Polianke, Stupnom či Dolnom Srní

Nezávislí kandidáti Róbert Hejbal a Jana Chovancová sa kandidatúry vzdali. V Dolnom Srní rozhodne o novom starostovi 789 oprávnených voličov.

Doplňujúce voľby sa budú konať aj v obci Stupné v okrese Považská Bystrica, minulý rok tam totiž zomrel starosta Peter Splavec. O priazeň 580 voličov sa teraz uchádzajú dvaja kandidáti – 38-ročný zastupujúci starosta Peter Krajčoviech, nominant koalície Smer-HZDS a 43-ročná živnostníčka Daniela Martišíková, ktorá kandiduje ako nezávislá.

V obci Polianka v okrese Myjava si budú obyvatelia vyberať spomedzi troch kandidátov. Starosta Ján Dodrv v septembri minulého roka zomrel.

Ako nezávislí kandidujú Anna Vičíková a Juraj Kováčiný, za stranu Smer-SD sa o post starostu malej obce uchádza Dušan Mockovčiak.

V Podbieli zabojuje pätica mužov

V Žilinskom kraji si nového starostu budú voliť obyvatelia obce Podbiel v okrese Tvrdošín. Jozef Domiňák sa tohto postu vzdal minulý rok. O jeho stoličku v sobotňajších doplňujúcich voľbách zabojuje pätica mužov, pričom štyria ako nezávislí kandidáti.

O priazeň voličov sa uchádza 40-ročný samostatný odborný referent Peter Kontra, 56-ročný SZČO Jozef Krupa, 51-ročný technik Pavol Loffaj a 43-ročný František Pazúrik, ktorý je momentálne nezamestnaný. Za stranu Smer-SD kandiduje najmladší muž spomedzi pätice, Slavomír Korčuška má 38 rokov a funguje ako SZČO.

Voľby

V Pukanci dvaja muži a dve ženy

V Nitrianskom kraji si budú v sobotu 9. marca voliť nového starostu v Pukanci v okrese Levice. Jána Kováčika, ktorý tento post pôvodne zastával, pripravila o kreslo jazda pod vplyvom alkoholu.

Levický okresný súd ho vlani v zrýchlenom konaní uznal vinným zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a mandát mu tým zanikol.

V sobotu o jeho miesto zabojujú dvaja muži a dve ženy. Ako nezávislý kandiduje Kováčikov zástupca, právnik Marian Pacher, 45-ročná predavačka Anna Trokšiarová, za Agrárnu stranu vidieka zabojuje Zuzana Ratulovská, kandidátom strany Smer-SD je konštruktér špeciálnej techniky Ján Rievaj.

Agentúru SITA o tom informoval zastupujúci starosta Marian Pacher.

Najviac kandidátov v Stráňach

Najviac kandidátov v doplňujúcich voľbách na starostu je v obci Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok. Vyše 800 voličov má na výber z piatich kandidátov. Starostom chce byť Kamil Bačo (ĽS-HZDS), Ján Badžo (nezávislý), Stanislav Čajka (SDKÚ-DS), Stanislav Polhoš (Smer-SD) a Rastislav Sloveňák (Nová väčšina), informovala Gabriela Petrušková z Obvodného úradu v Kežmarku.

V Luhyni len dvaja kandidáti

Obec Luhyňa v okrese Trebišov je jedinou obcou v Košickom kraji, kde sa v sobotu uskutočnia doplňujúce voľby starostu. Predchádzajúci starosta sa vzdal svojej funkcie. O starostovskú stoličku v Luhyni majú záujem dvaja kandidáti.

Starostom chce byť Martin Hrivňák (SDKÚ-DS) a Mária Sedláčeková (KDH). O novom starostovi rozhodne 272 voličov, informoval Ondrej Štefanko z Obvodného úradu v Trebišove. Volebná miestnosť bude otvorená od 7:00 do 20:00.

Okrem volieb starostov sa v sobotu uskutočnia aj doplňujúce voľby poslancov obecných zastupiteľstiev. Poslancov si budú voliť obyvatelia obcí Pavľany (okr. Levoča), Mengusovce (okr. Poprad), Ľutina (Sabinov) a v obciach Potôčky a Soľník v okrese Stropkov.

Voliť budú štyri obce Banskobystrického kraja

Občania štyroch obcí v Banskobystrickom kraji – Kozelníka, Hradišťa, Rapoviec a Vidinej – si budú v sobotu voliť nových starostov.

V Kozelníku v okrese Banská Štiavnica sa s veľkou pravdepodobnosťou stane starostkou 52-ročná Eva Petáková, kandidujúca za Smer-SD, keďže nemá žiadneho protikandidáta. Na zvolenie jej stačí aspoň jeden platný hlas niektorého z vyše 150 oprávnených voličov v obci. Kozelník je bez starostu od augusta minulého roka, keď vtedajší starosta Ivan Vráb odstúpil.

Jediného kandidáta na starostu majú aj v Hradišti v okrese Poltár, kde predchádzajúci starosta Jozef Valkovec zomrel vlani v júli. Jeho nástupcom má záujem byť 58-ročný terajší zastupujúci starosta Pavol Lašák, ktorý kandiduje ako nezávislý. Uchádza sa o hlasy takmer 220 oprávnených voličov v obci.

VOľBY
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

V Rapovciach 650 voličov

V Rapovciach v okrese Lučenec bude mať zhruba 650 oprávnených voličov na výber spomedzi troch žien a troch mužov.

O post starostu sa tam uchádza 47-ročná Miroslava Ágoštonová, 40-ročná Henrieta Eibnerová, 47-ročný Tibor Očovay, 53-ročný Ján Segeč, 59-ročný Ladislav Sóky a 55-ročná Darina Šüliová. Očovay kandiduje za SMK, Šüliová za Smer-SD a zvyšní štyria sú nezávislí kandidáti. Predchádzajúci starosta Rapoviec Ivan Eibner vlani v júni zomrel.

V Dubne odstúpil jediný kandidát

Vo Vidinej v okrese Lučenec majú sedem kandidátov, z toho šesť straníckych. O hlasy zhruba 1 550 tamojších oprávnených voličov sa uchádza 57-ročný Ján Ambroš za SNS, 28-ročný Peter Haško za KDH, 51-ročná nezávislá kandidátka Anna Kropáčová, 67-ročný Jozef Kucej za Smer-SD, 49-ročná Drahomíra Kuceková za SDKÚ-DS, 39-ročný Ján Skúpala za Novú väčšinu (Daniela Lipšica) a 43-ročná Soňa Šándorová za Ľudovú stranu-HZDS. Vidinčania nemajú starostu od augusta minulého roka, keď vtedajší starosta Vladimír Ragač odstúpil.

Predseda Národnej rady SR pôvodne vyhlásil na túto sobotu voľby starostu aj pre obce Lackov v okrese Krupina a Dubno v okrese Rimavská Sobota, konať sa však nebudú pre absenciu kandidátov. V Lackove sa neprihlásil žiadny kandidát a v Dubne jediný zaregistrovaný kandidát odstúpil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať