Odvolaný arcibiskup Bezák končí ako výpomocný duchovný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zásadový Bezák
Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák neprijal ponuku Konferencie biskupov Slovenska na jeho materiálne zabezpečenie. Ponuka je však stále platná. Bezák totiž príde k 1. augustu o miesto výpomocného duchovného v Radvani a teoreticky by mohol skončiť aj na úrade práce. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 31. júla (WEBNOVINY) – Bývalý trnavský arcibiskup Robert Bezák v stredu končí ako výpomocný duchovný v banskobystrickej farnosti Radvaň.

Do zahraničia neodchádza, zostáva na Slovensku. „Kým nedostanem oficiálny dekrét o mojom odvolaní, ktorý podľa všetkého mal podpísať pápež Benedikt, nemôžem začať novú etapu môjho života,“ povedal pre agentúru SITA s tým, že nech mu nikto netvrdí, ani kardinál Marc Ouellet (prefekt Kongregácie pre biskupov – poznámka SITA), že mu ho nemusia dať.

Bezák chce žiť pre budúcnosť. „Z diania, ktoré sa ma týka, som už vyčerpal všetko, čo som považoval za dôležité. Nikdy som netúžil po publicite tohto typu,“ povedal.

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák neprijal tento mesiac ponuku Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na jeho materiálne zabezpečenie. Ako povedal pre agentúru SITA sekretár KBS Anton Ziolkovský, s Bezákom sa stretol generálny sekretár biskupskej konferencie Marián Chovanec, ktorý mu tlmočil ponuku biskupov. „Arcibiskup Bezák neprijal ponuku KBS. Ponuka biskupov je však stále platná,“ povedal Ziolkovský.

KBS chcela v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou riešiť materiálne zabezpečenie odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, ktorý príde k 1. augustu o miesto výpomocného duchovného v Radvani a teoreticky by mohol skončiť aj na úrade práce. „KBS rozhodla, že materiálne zabezpečenie Róberta Bezáka je dôležitou úlohou pre KBS v spolupráci s Trnavskou arcidiecézou. Je rozhodnuté, že toto materiálne zabezpečenie bude uskutočnené,“ povedal začiatkom júla predseda KBS Stanislav Zvolenský.

Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arcibiskup Róbert BezákBenedikt XVI.Pápež Benedikt XVI.Róbert BezákStanislav Zvolenský