Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák by mal pôsobiť v Taliansku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zásadový Bezák
Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák neprijal ponuku Konferencie biskupov Slovenska na jeho materiálne zabezpečenie. Ponuka je však stále platná. Bezák totiž príde k 1. augustu o miesto výpomocného duchovného v Radvani a teoreticky by mohol skončiť aj na úrade práce. Foto: SITA/Gabriel Kuchta
BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák by mal v novembri odísť pôsobiť do Talianska.

Agentúre SITA to povedal jeho brat Jozef.

Podľa informácií agentúry SITA by mal Bezák pôsobiť v talianskom Busollengu neďaleko Verony v kláštore rehole redemptoristov, ktorej je členom. Redemptoristi tam spravujú Sanktuárium Márie ustavičnej pomoci.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal v júli 2012 trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka, pretože chcel obnoviť medzi slovenskými biskupmi účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v Trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu.

Napísal to v liste, ktorý 18. októbra pápež 2012 poslal predsedovi Konferencie biskupov Slovenska Stanislavovi Zvolenskému.

„Starostlivo a vecne som sa oboznámil s vážnou a znepokojujúcou situáciou a po dlhej modlitbe nemohol som sa vyhnúť povinnosti, vyplývajúcej z lásky, obnoviť medzi vami účinnú kolegialitu a usporiadané pastoračné riadenie v trnavskej arcidiecéze, v autentickom duchu II. vatikánskeho koncilu, ktorého 50. výročie otvorenia si pripomíname práve v tomto roku,“ napísal v liste vtedajší pápež.

Benedikt XVI. 2. júla 2012 odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Za trnavského arcibiskupa bol 52-ročný Bezák menovaný 18. apríla 2009 a vysvätený 6. júna. Vo funkcii vystriedal Jána Sokola.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arcibiskup Róbert BezákBenedikt XVI.Pápež Benedikt XVI.Róbert Bezák