OKS dala Jurzycovi za reformu vzdelávania nulu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
škola, žiaci
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) – Poslanci za OKS sú nespokojní, ako ministerstvo školstva na čele s ministrom Eugenom Jurzycom (SDKÚ-DS) pokračuje v reforme vzdelávania.

Rok od volieb považujú v tejto oblasti za stratený čas, Jurzycovi dnes preto vystavili vysvedčenie, kde si v predmete „reforma vzdelávania“ pre nedostatočnú aktivitu vyslúžil nulu.

Ak to bude pokračovať tak ako doteraz, to znamená, že neprebehne nijaká reforma vzdelávania, na budúci rok to už bude päťka,“ varoval ministra predseda OKS Peter Zajac.

Koncepcia reformy vzdelávania, ktorú rezort školstva pripravil, neprekračuje podľa Zajaca horizont jedného volebného obdobia, nie je systémová a komplexná a žiada preto jej prepracovanie. „OKS navrhuje, aby vláda tento materiál práve preto, že to nie je koncepčný strategický materiál, na vládu vôbec nezaradila,“ povedal Zajac. Zároveň pripustil, že Jurzyca vykonal v iných oblastiach mnoho krokov.

Zajac spoločne so straníckym kolegom Petrom Osuským opäť ponúkol rezortu vlastné know how, ako by mala reforma vyzerať. Myslí si, že je potrebné revidovať štandardy vzdelávania, sprístupňované metodické pomôcky, odborné vzdelávanie má byť prepojené s praxou v podnikoch, riaditelia škôl by sa mali správať ako manažéri, mal by sa otvoriť trh s učebnicami a celý systém by mal byť pružný.

Zajac tvrdí, že OKS bude rovnako kritická ku každému ministrovi školstva, pretože reformu vzdelávania považujú občianski konzervatívci za jednu z najdôležitejších priorít nielen súčasnej vlády, ale na najbližšie desaťročie aj celého Slovenska. Nepáči sa mu, že ministri dosiaľ pri svojom pôsobení nehľadeli za horizont svojho volebného obdobia. „Toto vysvedčenie je posledným varovaním,“ zdôraznil Osuský.

Minister reaguje

Jurzyca nepovažuje známkovanie činnosti rezortu za prínosné, je však pripravený o návrhoch OKS diskutovať. „Pokiaľ niekto chce, aby sme zvážili ďalšie kroky, radi ich prediskutujeme, a pokiaľ si niekto myslí, že sú niektoré nesprávne, tiež sme pripravení diskutovať,“ zareagoval dnes na kritiku OKS. Zdôraznil, že chce do škôl pretláčať digitálne materiály, zmeniť systém odmeňovania učiteľov, presadiť v školách väčšiu slobodu v obsahu vzdelávania a možnosť výberu učebníc.

Štátny tajomník ministerstva školstva Jaroslav Ivančo považuje materiál OKS za súčasť rezortnej koncepcie. „Materiál OKS je podmnožinou nášho programu. Nemyslím, že by sme ho mali stiahnuť,“ vyhlásil. Pripustil však, že ministerstvo sa venuje viacerým čiastkovým problémom a nespĺňa očakávania OKS z pohľadu filozofického obsahu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen JurzycaJaroslav IvančoPeter Zajac
Firmy a inštitúcie OKS Občianska konzervatívna strana