OKS nepodporí zvýšenie daní a odvodov na úkor živnostníkov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zajac
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) – Občianska konzervatívna strana (OKS) nepodporí zvyšovanie daní a odvodov pre živnostníkov a dohodárov. Ako vo štvrtok uviedol na tlačovej besede Peter Zajac, predseda strany, ktorá má v NR SR štyroch poslancov, navrhovaná reforma daní a odvodov má byť fiškálne neutrálna, čo znamená, že znižovanie daní a odvodov má byť kompenzované predovšetkým úsporami iných verejných výdavkov. „Podporujeme znižovanie odvodov zamestnancov, ale nemôže to ísť na úkor živnostníkov a dohodárov. Fiškálnu neutralitu nemôžeme dosiahnuť tým, že jednej skupine sa znížia a druhej zvýšia odvody. V prvom rade má šetriť štát,“ vyhlásil Zajac. Podľa neho táto vláda dostala mandát od ľudí vo voľbách, aby robila reformy. Ak reformy robiť nebude, nebude sa môcť označiť za reformnú vládu, dodal. „Zatiaľ je to vláda váhavých reformátorov,“ vyhlásil.

Balík opatrení OKS s názvom 5 plus 1

OKS vo štvrtok predstavila iniciatívu 5 plus 1 pre ozdravenie verejných financií, podporu hospodárskeho rozvoja a znižovanie nezamestnanosti. „Táto iniciatíva je cestovnou mapou OKS,“ uviedol Zajac. O katalógu návrhov bude OKS rokovať s ministrom financií Ivanom Miklošom. Okrem neho sa chcú poslanci OKS stretnúť s premiérkou Ivetou Radičovou, chcú byť v expertných komisiách vlády, chcú rokovať s rezortnými ministrami i koaličnými stranami a chcú aj komunikovať s Koaličnou radou. Podľa Zajaca by bol rozumný postoj, keby sa účasť OKS na rozhodovaní koalície zvýšila. „Týka sa to aj účasti na Koaličnej rade. Koalícia sa v tomto smere posúva k lepšiemu, ale slimačím tempom,“ vyhlásil. Podľa neho by sa to malo týkať aj Obyčajných ľudí.

Prvým bodom balíka opatrení 5 plus 1 je zníženie a zefektívnenie verejných výdavkov, a to najmä zníženie spotreby a administratívy verejnej správy, odbúravanie dotácií a iných vládnych transferov podnikateľským subjektom.

Druhý bod iniciatívy OKS je zvýšenie efektívnosti alokácie výdavkov v sociálno-zdravotnej sfére. Ide o zavedenie adresných sociálnych dávok či zrušenie vianočného dôchodku. OKS tiež chce znížiť odvody do prvého piliera, znížiť zásluhovosť a presunúť ju do kapitalizačného piliera v priebežnom dôchodkovom systéme. Potrebné je tiež definovať nárok občana na úhrady zdravotnej starostlivosti z verejného zdravotného poistenia v súlade s jeho možnosťami.

OKS v treťom bode programu navrhuje obmedzenie podnikania parazitujúceho na verejnom sektore. To znamená dosahovanie neúmerne vysokých alebo nezaslúžených ziskov, ktoré umožňuje štát svojou činnosťou alebo nečinnosťou. OKS tiež navrhuje koncepčné zmeny pravidiel, redefinovanie úloh štátu a presadzovanie zmien na úrovni EÚ a iných nadnárodných inštitúcií. OKS chce tiež doprivatizáciu napríklad Slovenského plynárenského priemyslu, Carga, elektrární, Slovak Telekomu, teplární či Transpetrolu. Posledným bodom iniciatívy OKS sú rozvojové impulzy v podobe zníženia daňového, odvodového a administratívneho zaťaženia po začatí trvale pozitívneho trendu znižovania deficitu verejných financií. Podľa OKS by štát mal pristúpiť k zrušeniu viacerých inštitúcií, ako sú Fond národného majetku či Audiovizuálny fond. Zlúčiť by sa mohli ministerstvá práce a zdravotníctva a fond na podporu rozvoja bývania by sa mal zredukovať.

Aj Most-Híd chce zmenu v návrhu odvodov pre živnostníkov

Strana Most-Híd podľa jej podpredsedu Ivana Švejnu urobí všetko preto, aby výsledná dohoda v koalícii o odvodovom zaťažení živnostníkov a dohodárov nebola taká, ako sa v súčasnosti javí, že by mohla byť. „Ešte je priestor na kompromis. Verím, že aj partneri v koalícii si uvedomia dôležitosť živnostníkov,“ povedal dnes pre agentúru SITA Švejna. Zdôraznil, že názor strany Most-Híd v diskusii o odvodoch je jasne počuť. „Most je ten, kto presadzuje iný pohľad na živnostníkov a dohodárov v koalícii. Snažíme sa nájsť rozumný kompromis, aby sme niečo akceptovali a niečo presadili. To, že sa začalo inak pozerať na živnostníkov, je zásluhou Mosta. Otázka, do akej miery nájdeme s partnermi prienik,“ zdôraznil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Zajac
Firmy a inštitúcie Most-HídOKS Občianska konzervatívna strana