OKS: Verejnú voľbu generálneho prokurátora možno nepodporíme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zajac
Peter Zajac Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Štyria poslanci OKS, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke Mosta-Híd pripúšťajú, že nepodporia verejnú voľbu generálneho prokurátora. Peter Zajac, Peter Osuský, František Šebej a Ondrej Dostál zatiaľ k tomuto bodu nezaujali jednotné stanovisko, ale budú sa oň usilovať. „Je to možné,“ odvetil Zajac na otázku, či sa môže stať, že spoločne verejnú voľbu nepodporia.

Bez hlasov poslancov OKS by vládna koalícia nemala dostatok hlasov na zmenu rokovacieho poriadku, ktorou sa voľba generálneho prokurátora zmení z tajnej na verejnú. Vládna štvorka disponuje 79 zákonodarcami. Na novele rokovacieho poriadku momentálne pracuje skupina poslancov pod vedením Radoslava Procházku (KDH), rokovať by sa o nej malo už na februárovej schôdzi, ktorá sa začína v utorok 1. februára.

Koaliční lídri sa dohodli na zmene voľby na tajnú v decembri 2010 po tom, čo sa ani na tretí pokus nepodarilo za generálneho prokurátora zvoliť žiadneho z koaličných kandidátov. Pri štvrtej voľbe poslanci vládnej štvorky využili obštrukciu a znemožnili tak znovuzvolenie Dobroslava Trnku, za ktorého hlasovali poslanci SNS a Smeru-SD.

Prioritami na rok 2011 pre OKS je šetrenie a reforma vzdelávania

Za najdôležitejšie priority roku 2011 považujú štyria poslanci OKS, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke Mosta-Híd úsporu verejných výdavkov a reformu vzdelávania. „To čo robil minister Ján Mikolaj (SNS), žiadnou reformou vzdelávania nebolo,“ povedal dnes na tlačovej besede v Bratislave predseda OKS Peter Zajac. V oblasti verejných financií by chcela strana presadiť čo najrozsiahlejšiu privatizáciu podnikov s majetkovou účasťou štátu, napríklad Carga, bratislavského letiska, ale i iných. Školstvo by chceli reformovať aj zmenou Kurikulárnej rady na nezávislý odborný orgán vlády, revíziou štátnych vzdelávacích programov, otvorením trhu s učebnicami a otvorením škôl odborníkom.

Okrem privatizácie podnikov so štátnou účasťou chcú poslanci OKS znížiť zasahovanie štátu do hospodárstva. „OKS príde s návrhmi na rušenie inštitúcií, na zredukovanie kompetencií inštitúcií a na zrušenie inštitúcií, ktoré nie sú nevyhnutné pre fungovanie štátu,“ avizoval Zajac. Konkrétne spomenul Maticu slovenskú, ktorú podľa neho nie je potrebné adorovať, keďže je to združenie ako akékoľvek iné a tak k nemu treba aj pristupovať.

Poslanci sa naďalej budú zasadzovať za zrušenie priestupkovej imunity a úplné odstránenie práva na odpoveď z tlačového zákona. V oblasti trestného práva budú chcieť doplnenie paragrafu o „osvienčimskej lži“ o ustanovenie o „jáchymovskej lži.“ Popieranie či schvaľovanie komunistického a fašistického režimu by tak bolo postavené na jednu úroveň. Podľa podpredsedu OKS Petra Osuského takéto obmedzenie slobody slova je v medziach ústavy. „Popieranie vyvražďovania je proti morálke,“ argumentoval Osuský a pripomenul, že takúto úpravu parlament schválil už v roku 2002, ale vetoval ju vtedajší prezident Rudolf Schuster.

Členovia OKS by chceli zverejniť zoznam sudcov, ktorí boli do roku 1989 členmi KSČ a aktívne pristupovať k problematike ľudských práv všade vo svete, vrátane členských krajín EÚ, napríklad Maďarska. „Nemôžeme používať dvojitý meter, musia platiť spoločné kritériá pre všetky štáty,“ myslí si Zajac.

Pre OKS naďalej platí nulová tolerancia voči politike alebo spolupráci s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom, hoci ten sa podľa Zajaca v ostatnom čase správa umiernenejšie. „Vieme, že akonáhle sa dostane k moci, správa sa úplne ináč, správa sa autokraticky,“ uzavrel Zajac.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František ŠebejJán MikolajOndrej DostálPeter OsuskýPeter ZajacRudolf Schuster
Firmy a inštitúcie OKS Občianska konzervatívna strana