OĽaNO žiada, aby kandidáti do VÚC uvádzali všetky funkcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Igor Matovič
Igor Matovič Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Kandidáti na županov alebo poslancov krajských zastupiteľstiev v regionálnych voľbách by mali na kandidačných listinách uvádzať všetky verejné funkcie, ktoré zastávajú.

V novele zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov to navrhujú poslanci za OĽaNO Igor Matovič a Igor Hraško. „Občania majú právo na čo najviac informácií o kandidátoch, ktorí sa usilujú o ich priazeň vo voľbách do samosprávnych krajov,“ argumentujú poslanci.

Voliči podľa nich budú môcť sami zvážiť, či kandidáti, ktorí vykonávajú viac verejných funkcií na plný úväzok súbežne, budú schopní svoj mandát poslanca samosprávneho kraja alebo predsedu samosprávneho kraja vykonávať v plnej miere.

Teraz kandidáti uvádzajú na kandidátke meno a priezvisko, akademický titul, povolanie, vek a trvalý pobyt. Po novom by pribudli aj ďalšie verejné funkcie, ktoré kandidát vykonáva na plný úväzok.

Uchádzači by tak uvádzali, že zastávajú napríklad funkcie poslanca NR SR, poslanca mestského zastupiteľstva, starostu, štátneho tajomníka či post štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu obchodnej spoločnosti so stopercentnou majetkovou účasťou štátu.

Volebná komisia by mohla vyčiarknuť kandidáta, ktorý neuvedie pravdivé a úplné údaje o všetkých verejných funkciách, ktoré vykonáva v čase regionálnych volieb.

Obyčajní ľudia zároveň navrhujú, aby každý volič dostal zoznam kandidátov do volieb samosprávnych krajov najneskôr 10 dní pred voľbami do samosprávneho kraja do svojej domácnosti. Teraz obce zoznam kandidátov do volieb do orgánov samosprávnych krajov zverejňujú 15 dní pred dňom volieb, zväčša na úradnej tabuli.

Povinnosť posielať zoznamy kandidátov na poslancov zastupiteľstiev vyšších územných celkov a županov domov navrhovali na májovej schôdzi aj poslanci KDH, vládny Smer-SD ich návrh zamietol. Právnu normu obyčajných národná rada prerokuje na júnovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor HraškoIgor Matovič
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti