Ombudsmanka zhodnotila rok od nástupu, chce pomôcť regiónom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 28. marca (WEBNOVINY) – Dnes uplynie rok, čo sa Jana Dubovcová ujala funkcie verejnej ochrankyne práv.

Ako v rozhovore pre agentúru SITA povedala, bol to rýchly rok.

Úspechom podľa nej je, že sa počas neho zamestnanci Kancelárie verejného ochrancu práv dostali aj do tých inštitúcií, ktoré predtým neboli v pozornosti ombudsmana.

Čo by som vedela spraviť lepšie? Ja si myslím, že vždy sa dá spraviť všetko lepšie. Sme v úvodnom roku a bolo to aj o takom vzájomnom spoznávaní sa. Som presvedčená, že to pôjde z roka na rok oveľa-oveľa lepšie,“ zhodnotila svoje pôsobenie na úrade Dubovcová.

V inštitúciach zisťujú veľké pochybenia

Kľúčová úloha ombudsmana podľa Dubovcovej spočíva v revíznom pohľade na to, či sú kroky orgánov verejnej správy voči občanom v súlade s dodržiavaním základných práv a slobôd. Ombudsmanka si myslí, že len podnety nemôžu podať úplný obraz o stave ich dodržiavania. Dubovcová preto v uplynulom roku iniciovala niekoľko prieskumov v orgánoch verejnej správy.

Paradoxom je, že keď ideme do inštitúcií, tak naozaj zisťujeme veľké pochybenia. Ktorékoľvek dvere otvoríme, ktorúkoľvek časť dodržiavania ľudských práv začneme preverovať, nevyjdú z toho dobré výsledky,“ hovorí Dubovcová. Nie každý občan napíše verejnému ochrancovi práv podnet, vysvetľuje ombudsmanka.

Z podnetov to vychádza tak, že najčastejšie porušovaným základným právom je právo na konanie bez zbytočných prieťahov. Kto žije na Slovensku, musí vedieť, že aj toto právo sa porušuje, ale určite nemusí byť tým najčastejšie porušovaným,“ dodáva Dubovcová.

Štát neposkytuje dostatočné prostriedky

Činnosť z vlastnej iniciatívy nie je nadpráca, hovorí ombudsmanka. Vyplýva zo zákona rovnako ako riešenie podnetov. Ako však ďalej tvrdí, štát jej na ňu neposkytuje dostatočné prostriedky. Dubovcová by chcela rozšíriť svoje pôsobenie v regiónoch, rozpočet na tento rok jej ministerstvo financií ale okresalo. Rovnako ostáva nevyriešená otázka prenájmu priestorov, na ktorý z celého rozpočtu kancelárie vo výške viac ako 1,161 mil. eur išlo vyše 250-tisíc eur.

Kancelárii ostalo po zaplatení miezd, poistného a nájmu na činnosť 10,2 percenta peňažných prostriedkov. Ombudsmanka žiada vládu o priestory, ktoré by šetrili kancelárii výdavky. Odpoveď zatiaľ dostala len od ministerstva financií, ktoré jej napísalo, aby si ich hľadala sama, povedala Dubovcová.

Bývalú sudkyňu a exposlankyňu za SDKÚ-DS Janu Dubovcovú zvolil parlament za verejnú ochrankyňu práv 13. decembra 2011. O post ombudsmana sa Dubovcová uchádzala už pri historicky prvej voľbe v roku 2002. Ombudsmanom sa vtedy stal Pavel Kandráč, ktorému sa funkčné obdobie skončilo v roku 2012. Kandráč bol na čele úradu dve päťročné funkčné obdobia ako nominant ĽS-HZDS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana DubovcováPavel Kandráč