Ombudsmanku nahnevala Tomanová a parlament

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 24. marca (WEBNOVINY) – Národná rada SR podľa ombudsmanky Jany Dubovcovej prekročila svoje právomoci, keď na návrh poslankyne Smeru-SD Viery Tomanovej nevzala na vedomie jej správu o činnosti za rok 2012.

„Národná rada vo vzťahu k verejnému ochrancovi práv nemá takéto oprávnenie, ústava ani zákon nezakladajú medzi nimi inštitucionálny vzťah, na základe ktorého by parlament mohol nezobrať na vedomie moju správu o činnosti. Národná rada totiž správu neschvaľuje, ale berie ju na vedomie, má teda pre ňu informatívny charakter,“ zareagovala Dubovcová na rozhodnutie parlamentu, ktorý jej v piatok vrátil správu na dopracovanie. Pripomenula, že ak predloží správu, ktorú navyše odobril ľudskoprávny výbor, má tak urobiť aj plénum NR SR.

Dubovcová pripomenula, že verejný ochranca práv v prípade, ak existuje pochybnosť o tom, či orgán verejnej správy svojim konaním, rozhodovaním alebo nečinnosťou porušil základné práva, má túto skutočnosť preskúmať.

O svojich poznatkoch o úrovni dodržiavania ľudských práv v SR, ktoré zistil pri svojej činnosti, raz ročne podáva parlamentu správu s návrhom opatrení, aby tak s týmito skutočnosťami oboznámil aj poslancov.

„Ak poslanci považujú za potrebné podrobnejšie sa zaoberať oblasťou ochrany ľudských práv a diskutovať o niektorých zisteniach verejného ochrancu práv, tak takejto diskusii som otvorená, keďže mám záujem o zlepšenie fungovania orgánov verejnej správy,“ uzavrela Dubovcová v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla jej poradkyňa pre komunikáciu Alena Kuišová.

Poslanci Smeru-SD na návrh poslankyne strany Viery Tomanovej v piatok vrátili Dubovcovej správu na dopracovanie. Okrem hodnotenia uplynulého roku v správe formuluje niekoľko odporúčaní a právnych úprav, ktorých by sa mali podľa nej poslanci ujať.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Dubovcová