Opozícia chce zvolať výbor, nepáči sa jej zrušenie rozpravy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prochazka
Nezaradený poslanec NR SR a kandidát na prezidenta Radoslav Procházka. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Opoziční poslanci iniciovali mimoriadne rokovanie ústavnoprávneho výboru, na ktorom by mali posúdiť, či zrušenie rozpravy k akémukoľvek bodu, respektíve k správam o činnosti tajných služieb, má oporu v zákone.

„V zákone o rokovacom poriadku neexistuje absolútne žiadny základ pre to, aby sa dopredu zrušila rozprava k nejakému bodu rokovania. To sa jednoducho nedá urobiť, pretože to zákon neumožňuje a plénum národnej rady je viazané zákonom,“ povedal v piatok novinárom Radoslav Procházka.

Stanovisko k zrušeniu rozpravy

Výbor podľa jeho slov musí aj pre budúcnosť rozhodnúť, či platí rokovací poriadok, alebo aktuálna väčšina môže svojim hlasovaním rokovací poriadok spraviť bezvýznamných, že jednoducho neplatí.

Ústavnoprávny výbor by podľa Procházku mal zaujať stanovisko, že sa nemôže zrušiť dopredu celá rozprava bez toho, aby sa predtým nezmenil rokovací poriadok. „Ak chce mať vládna väčšina možnosť zrušiť dopredu rozpravu, OK, ale nech si to napíšu do rokovacieho poriadku,“ uzavrel Procházka.

„Minister obrany Martin Glváč zbabelo pustil do gatí a skryl sa pod sukňu poslancov Smeru-SD,“ konštatoval exminister obrany Ľubomír Galko. Glváča sa chcel Galko pýtať na tunelovanie vojenskej tajnej služby za prvej vlády Roberta Fica.

Smer vraj bráni diskusii

„Sme svedkami bezprecedentnej udalosti v podaní zbabelcov zo Smeru. Je nám bránené diskutovať v pléne k správe o činnosti SIS a VS za rok 2012,“ vysvetlil Galko. Nezaradený Alojz Hlina sa preto postavil za rečnícky pult a už viac ako hodinu sa dožaduje rozpravy.

Smer podľa Galka neumožnením rozpravy opäť pošliapal demokraciu a dokazuje, že sa dokáže pobiť akurát o papierovú figurínu. Opozícia podľa exministra neustúpi a Smer-SD bude musieť otvoriť rozpravu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alojz HlinaĽubomír GalkoMartin GlváčRadoslav Procházka