Opozícia v pondelok skúsi odvolať ministra spravodlivosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tomáš Borec
Minister spravodlivosti Tomáš Borec Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec bude v pondelok ako prvý člen druhého kabinetu Roberta Fica čeliť odvolávaniu v parlamente.

Návrh na vyslovenie nedôvery Borecovi podali opozičné strany KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS po tom, ako vládny Smer-SD v stredu zablokoval rokovanie mimoriadnej schôdze k stavu v justícii.

Justičný systém podľa strán Ľudovej platformy dlhodobo požíva nízku dôveru verejnosti.

Tento mesiac sa ešte viac prehĺbila po niektorých informáciách.

Ide napríklad o rozhodnutie súdu, podľa ktorého má bývalý prezident SR Michal Kováč zaplatiť exšéfovi SIS Ivanovi Lexovi odškodné a ospravedlniť sa mu za výroky o zavlečení jeho syna do Rakúska.

Opozícia nie je jednotná

Igor matovic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Opoziční poslanci tiež upozorňujú na trestné stíhanie za film Nemoc tretej moci na podnet sudkyne Heleny Kožíkovej.

Opozícia pripomína aj rozhodnutie súdu, podľa ktorého má generálna prokuratúra Štefanovi Harabinovi zaplatiť 150 000 eur za to, že generálny prokurátor Dobroslav Trnka neoprávnene zasiahol do jeho práv, keď potvrdil, že prepis rozhovoru Harabina s narkobarónom Bakim Sadikim je v spise.

Opozičné strany vyčítajú vláde aj to, že pred Európskym súdom neobhajuje záujmy Slovenska, ale Harabina ako súkromnej osoby.

Vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu spravodlivosti nemá jednoznačnú podporu všetkých opozičných subjektov. Predseda OĽaNO Igor Matovič kvituje, že na poste ministra spravodlivosti je nestraník. Od Boreca by očakával viac odvahy pri komentovaní zlých krokov súdnej moci.

Problémy v justícii sú však dlhodobé a Matovič si nemyslí, že minister ich mohol vyriešiť za šesť mesiacov, čo je v úrade. Väčšiu šancu na zlepšenie pomerov v justícii naopak podľa Matoviča mali niektorí Borecovi kritici, ktorí v minulosti tiež šéfovali rezortu. Aj preto opozičný návrh považuje za politické divadlo.

Vláda s opozíciou nesúhlasí

Fico robert
Foto: SITA/Diana Černáková

Minister spravodlivosti zdôrazňuje, že pripravuje vážne a hlboké reformy v justícii, na ktoré si predchádzajúce vedenie netrúflo.

„Tieto opatrenia budú na prospech ľudí a nebude to súboj s jedným človekom, ako to predvádzala pani Žitňanská v čase, keď bola ministerkou. Tieto opatrenia budú mať za cieľ zefektívniť a zrýchliť súdne konanie a zvýšiť vymožiteľnosť práva zásadným spôsobom,“ argumentoval Borec.

Všetci by si podľa neho mali uvedomiť, že tieto zmeny sa nedajú spraviť justičným balíčkom za dva mesiace, pol roka či rok. „To sú vážne veci, justícia bojuje s problémami 20 rokov. Stojí za to, aby tieto problémy boli riešené hĺbkovo, seriózne a odborne,“ komentoval výhrady opozície Borec.

Pokus opozície je podľa vlády súčasťou stupňujúcich sa snáh opozície zneužiť dlhodobo zložitú situáciu v justícii na politické ciele. Kabinet Roberta Fica to tvrdí vo svojom nesúhlasnom stanovisku k návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery Borecovi, ktoré prijal ešte v piatok postupom per rollam. To znamená, že vláda nemala schôdzu, ministri sa k materiálu vyjadrili písomne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dobroslav TrnkaIgor MatovičMichal KováčTomáš Borec
Firmy a inštitúcie MS Ministerstvo spravodlivosti SR