Organizátori sobotného pochodu sa boja, chcú pomoc polície

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Policia
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 9. októbra (WEBNOVINY) – Organizátori pochodu „Spoločne za slušný a bezpečný život“ naplánovaný na sobotu 13. októbra v Bratislave oslovili políciu v súvislosti s ochranou účastníkov podujatia. Tvrdia, že zo strany ľudskoprávnych aktivistov hrozí blokáda pochodu.

Ako agentúru SITA informoval jeden z organizátorov Marián Mišún, „šíria sa rôzne klamstvá, že je organizovaný rasistami a extrémistami“. Uvádza, že on ako aj ďalší z organizátorov Oskar Dobrovodský sa dištancujú „od každej formy neopodstatneného rasizmu. Naším jediným zámerom je, aby konečne boli na Slovensku slušní ľudia chránení,“ vyhlásil.

Na pripravované podujatie reagoval aj riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Ten inicioval žiadosť o zákaz zhromaždenia, ktorú podľa jeho slov dostali magistrát hlavného mesta, starostka mestskej časti Staré Mesto aj primátor Bratislavy.

Niektorí účastníci tejto akcie sa začali vyhrážať fyzickým násilím viacerým osobám, medzi nimi i členom a aktivistom našej organizácie. Preto sme v zmysle zákona požiadali o zákaz zhromaždenia,“ spresnil Weisenbacher.

Podľa neho na internetovej stránke zhromaždenia jeho účastníci napádajú a urážajú každého, kto ma iný názor a zastrašujú tých, ktorí sa nenechali odradiť vulgarizmami.

Slušným slovníkom sa nedá zopakovať to, čo tam padlo, no bolo z toho absolútne jasné, že v sobotu pred Hlavnou stanicou dôjde k fyzickému napadnutiu viacerých aktivistov a aktivistiek. Doslova stovky vulgárnych útokov, perverzných sexuálnych narážok, schvaľovanie a podnecovanie násilia, a to všetko pod nálepkou za slušný a bezpečný život na Slovensku,“ uviedla programová riaditeľka Inštitútu ľudských práv Alena Krempaská.

Sprievod plánujú organizátori začať v sobotu o 15:00 pred bratislavskou Hlavnou stanicou. Jeho ukončenie plánujú v areáli Bratislavského hradu pri soche Svätopluka okolo 16:30.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alena KrempaskáMarián MišunOskar DobrovodskýPeter Weisenbacher