Osem postihnutých obcí by mohlo mať pitnú vodu do soboty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vodná smršť v Karpatoch
V utorok sa cez obec Píla (okres Pezinok) prehnala prívalová vlna. Spôsobila rozsiahle škody na majetku. 20 ľudí muselo byť evakuovaných, mnoho domov bolo zatopených. Píla, 8. jún 2011. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 9. júna (WEBNOVINY – Dodávky pitnej vody z verejného vodovodu by do soboty mohli obnoviť v ôsmich obciach, ktoré v utorok postihla povodeň. Ide o obce Dlhá, Borová, Vištuk, Budmerice, Štefanová, Doľany, Častá a Dubová. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle. Ako dodal, v obci Píla je situácia komplikovanejšia, keďže povodeň poškodila vodovodné potrubie.

Okrem toho hlina a kamene znečistili vodný zdroj obce Píla. Dedinu bude Bratislavská vodárenská spoločnosť naďalej zásobovať pitnou vodou z cisterny. Mikle zároveň dodal, že pre osem obcí majú pripravený vodojem, ktorý by chceli do soboty sfunkčniť. Ešte pred spustením musia čakať na výsledky rozboru vody, čo trvá 48 hodín.

V súvislosti s utorkovou povodňou v Pezinskom okrese hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová uviedla, že situáciu v postihnutých obciach monitoruje spoločnosť Regionálne cesty Bratislava. Spoločnosť v noci z utorka na stredu označila obchádzkové trasy v kritických úsekoch a začala s odstraňovaním nánosov bahna.

Vodná smršť v Karpatoch

Vodná smršť v Karpatoch
Foto: SITA/Ivan Kopčáni Foto: SITA/Ivan Kopčáni
Vodná smršť v Karpatoch
Foto: SITA/Ivan Kopčáni Foto: SITA/Ivan Kopčáni
Vodná smršť v Karpatoch
Foto: SITA/Ivan Kopčáni Foto: SITA/Ivan Kopčáni
Vodná smršť v Karpatoch
Foto: SITA/Ivan Kopčáni Foto: SITA/Ivan Kopčáni
Vodná smršť v Karpatoch
Foto: SITA/Ivan Kopčáni Foto: SITA/Ivan Kopčáni

Vyčistené sú už úseky v obciach Štefanová, Budmerice, Modra – Široké, na Zochovej chate, aj horský prechod Pezinská Baba. Krízový štáb koordinuje záchranárske práce. Hasiči z Pezinka, Senca, Malaciek a Bratislavy naďalej ostávajú v postihnutých oblastiach a pomáhajú občanom pri odčerpávaní zaplavených objektov a odstraňovaní nánosov trosiek a bahna. Od stredy pomáhajú v obciach aj vojaci, zasahuje aj ťažká technika.

O ľudí na Majdáne je postarané, budú mať aj cestu

Obyvatelia časti Horných Orešian Majdán majú aj po strhnutí mosta na prístupovej ceste pitnú vodu, elektrinu a môžu si v miestnom obchode kúpiť všetky základné potraviny. Agentúre SITA to povedal starosta obce Ján Kormúth. Už v sobotu budú mať k dispozícii upravenú náhradnú cestu po lesnej zvážnici.

Na úprave zvážnice sa už podľa riaditeľa smolenického závodu Lesov SR Norberta Galčíka robí. Predpokladá, že prejazdná by mohla byť už v piatok, Lesy SR poskytli svoje mechanizmy. Väčšina pokusov prejsť po neupravenej ceste osobnými autami sa skončila ich uviaznutím v blate.

Náhradný most na Majdán postavia ženisti zo Serede

Utorkový podvečerný príval vody strhol most na ceste do miestnej časti Horných Orešian Majdán a bez prístupovej cesty zostalo do dvesto obyvateľov obce a chalupárov. Podľa Kormútha úprava lesnej zvážnice je rýchlejšie riešenie ako most, ktorý majú postaviť vojaci ženijnej jednotky zo Serede.

Na zvážnici treba pozasýpať jamy a vysypať ju makadamom, aby bola prejazdná aj pre osobné autá. Pavol Koritár z obchodu s potravinami potvrdil, že má všetky základné potraviny, pretože ho zásobujú cez les nákladným autom. Ako prvé po páde mosta ľudia z Majdánu vykúpili cigarety. Pôvodný most na asfaltovej ceste strhla v utorok večer prívalová vlna potoku Parná.

Pri odstraňovaní škôd prekáža dážď a stúpajúca hladina Gidry

V obciach v Malých Karpatoch, ktoré v utorok postihla povodeň, dnes začali s vozením lomového kameňa na stabilizáciu brehov potoka Gidra. Odstraňujú nánosy, rôzne prekážky a dreviny z korýt vodných tokov. Problémom je pokračujúci dážď, premočený terén a hladina vodného toku Gidra, ktorá dnes stúpla o pol metra.

Na odstraňovaní škôd pracuje momentálne 30 pracovníkov Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) – organizácie ministerstva životného prostredia a 14 mechanizmov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková.

„V prípade potreby, a ak nám to počasie dovolí, sme pripravení poskytnúť aj ďalších ľudí na zabezpečovacie práce a stabilizovanie situácie,“ povedal minister životného prostredia József Nagy. Pomoc prisľúbil aj primátor mesta Pezinok, ktorý pracovníkom SVP poskytne digitálnu mapu, aby bolo možné vodný tok vrátiť do pôvodného stavu a predišlo sa prípadnému zásahu do súkromného majetku miestnych obyvateľov.

Zabezpečovacie práce sa v povodňami postihnutých obciach vykonávajú nepretržite od utorka. Ako uviedol minister, problémom zostáva práca v noci, keď nie je dostatok svetla a je prakticky nulová viditeľnosť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe József Nagy