Pád SDKÚ sa nezastavil, Lucia Žitňanská sa hnevá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SDKÚ DS
Foto: Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 26. apríla (WEBNOVINY) – Pád SDKÚ-DS sa nezastavil ani po voľbách. V internom prieskume, ktorý si strana objednala v agentúre Focus, nemá ani štyri percentá.

Informuje o tom dnešné vydanie Hospodárskych novín.

Výsledky unikli v čase, keď v strane zápasia o líderstvo exministerka Lucia Žitňanská a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Informáciu o prieskume získali Hospodárske noviny z dvoch zdrojov blízkych SDKÚ.

Žitňanská, ktorá neformálne vedie SDKÚ-DS, potvrdila, že prieskum si dali vypracovať a výsledky vedia od utorka. Pokles SDKÚ-DS prekvapil Freša, ktorý nevedel, že strana zisťovala nálady voličov.

Zisťovanie Focusu prinieslo pre pravicu nepríjemné prekvapenie. Vládny Smer prekročil 50 percent, vo voľbách mal 44,4 percenta.

Žitňanská sa hnevá, že sa strana ničí zvnútra

Žitňanská kritizovala pre únik informácií vnútrostranícke pomery. „To ma nahnevalo. Nedovolím, aby sa SDKÚ ničila zvnútra tými spôsobmi, ktoré nás dostali do stavu, v ktorom sme. To nie sú správne praktiky. Férová súťaž je dobrá vec,“ povedala novinárom
SDKÚ DS odštartovala predvolebnú kampaň
Foto: SITA/Diana Černáková

s tým, že posledný dátum, keď sa môže strana zaoberať sama sebou, je 19. máj, teda dátum kongresu.

Podľa prieskumu má SDKÚ-DS podporu voličov v prieskume agentúry Focus nižšiu ako štyri percentá. Žitňanská v prieskume skončila ako tretí najpopulárnejší líder parlamentnej strany. Pred ňou skončil predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Most-Híd Béla Bugár. Za ňou bol Igor Matovič.

Žitňanská povedala, že prieskum si dala strana urobiť, aby vedela, ako stojí po voľbách a ako je na tom ona a aby vedeli, aký má potenciál strane pomôcť.

Prieskum urobila agentúra krátko po voľbách, keď bola Žitňanská jedinou kandidátkou na predsedníčku SDKÚ-DS. Strana si dá urobiť aj ďalší prieskum, kde budú zahrnutí všetci kandidáti na predsedu strany.

Na východe zatiaľ nehlasovali

Krajské organizácie strany nie sú jednotné. Košické a prešovské krajské predsedníctva SDKÚ-DS nehlasovali o odporúčaní na nového predsedu strany. Hlasovali zatiaľ iba v predsedníctve Bratislavského kraja, kde odporučili Luciu Žitňanskú. „Myslíme si, že nie je správne hlasovať o nejakých odporúčaniach, rozhodovať budú delegáti na kongrese,“ povedal pre agentúru SITA predseda krajského zväzu Marek Vargovčák.

Predseda Miestneho zväzu SDKÚ-DS vo Vajnoroch Ján Mrva žiadal zvolať regionálnu konferenciu, kde by boli zastúpení všetci členovia strany z Bratislavského kraja. Členovia regionálneho predsedníctva to však odmietli.

„Mám pocit, že je to rozhodovanie funkcionárov a nepočúva sa hlas členskej základne z Bratislavského kraja, čo členovia dali najavo aj svojimi výkrikmi,“ uviedol Mrva.

SDKÚ sa nezhodne: Kongres vs. kraje

Freso a zitnanska
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Aj podľa Freša by o nálade v strane viac napovedalo, keby hlasovali všetci členovia strany na regionálnych konferenciách. „O budúcnosti SDKÚ-DS však napokon rozhodnú delegáti strany na Kongrese,“ dodal Frešo.

Podľa Žitňanskej má regionálne predsedníctvo právo dávať návrhy.

„Aj na kongrese sa môže postaviť delegát a dať návrh. Je to právo štruktúr. Všade sa zaoberajú touto otázkou krajské predsedníctva a nie konferencie,“ povedala Žitňanská. Kongres SDKÚ-DS sa uskutoční 19. mája v Banskej Bystrici.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárIgor MatovičJán MrvaLucia ŽitňanskáMarek VargovčákPavol FrešoRobert Fico
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUSSDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana