Pamiatku zavraždeného študenta pripomína Cena Daniela Tupého

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Otec zavraždebého študenta Daniel Tupý starší počas pietnej spomienky na zavraždeného študenta Daniela Tupého Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Pamiatku študenta Daniela Tupého, ktorého zavraždili v novembri 2005 na bratislavskom Tyršovom nábreží, bude pripomínať súťaž o Cenu Daniela Tupého. Po prvý raz ju vyhlásila Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, kde Tupý študoval na Katedre filozofie a dejín filozofie FiF UK. Informovala o tom Eva Bachletová z Katedry žurnalistiky FiF UK Bratislava.

Do súťaže sa mohli zapojiť študenti s teoretickými i praktickými prácami, ktoré by podporili myšlienku boja proti prejavom násilia, xenofóbie, rasizmu, nacizmu, netolerancie a ďalších nehumánnych prejavov v slovenskom i medzinárodnom kontexte. Výsledky vyhlásia v utorok o 13:30 v priestoroch Filozofickej fakulty UK na Gondovej ulici v Bratislave. Na ceremoniál sú pozvaní aj rodičia zosnulého študenta Daniel a Janka Tupí.

Cenu Daniela Tupého udeľuje dekan fakulty na návrh komisie ustanovenej pre tento účel a schválenej vo vedení fakulty. V tomto roku práce do súťaže o Cenu Daniela Tupého posudzovali z Katedry filozofie a dejín filozofie FiF UK Miroslav Marcelli, Emil Višňovský a Etela Farkašová, tiež Eva Bachletová z Katedry žurnalistiky a spisovateľ Daniel Hevier.

Daniela Tupého a jeho kamarátov napadla 4. novembra 2005 vo večerných hodinách na bratislavskom Tyršovom nábreží skupina mladíkov. Daniel Tupý vo veku 21 rokov podľahol zraneniam na mieste, ostatných útočníci dobili. Polícia zatkla 25. februára 2008 trojicu podozrivých a vyšetrovateľ obvinil Richarda H. z vraždy a Jána S. a Dávida V. z trestného činu výtržníctva formou spolupáchateľstva a z pokusu ublíženia na zdraví. Michal B. a Róbert J. boli obvinení v lete 2008 a stíhaní na slobode. Okresný súd Bratislava I. však 16. júna 2009 obžalovaných oslobodil.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel HevierDaniel Tupý