Pápež by mal navštíviť aj Devín, tvrdí Gavenda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chorvátsko cez víkend hostí Benedikta XVI.
Ľudia v Záhrebe prechádzajú okolo veľkého plagátu pápeža Benedikta XVI. Hlava katolíckej cirkvi dnes začne dvojdňovú návštevu metropoly krajiny, ktorej kultúra sa výrazne opiera o rímskokatolícke náboženstvo a je považovaná za baštu rímskokatolíckej cirkvi na Balkáne. Aj keď oficiálnym dôvodom návštevy je Deň katolíckych rodín, dôležitou témou bude aj pripravovaný vstup Chorvátska do EÚ. Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic

BRATISLAVA 2. júla (WEBNOVINY) – Návšteva Svätého Otca Benedikta XVI. na Devíne by bola podľa miestneho farára Mariána Gavendu logická, chronologická a aj symbolická.

„Priestory sú tu obmedzené, ale napríklad stretnutie s ľuďmi kultúry a umenia, ktorých sa pápež na svojich cestách rád zúčastňuje, by tu veľmi dobre zapadli. Aj sútok Dunaja a Moravy je symbolický, dve pľúca Európy. Neviem od koho program záleží, budeme sa za to modliť a hovoriť o tom aj na púti,“ povedal pre agentúru SITA Gavenda.

Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Jozefa Kováčika sa nádej na návštevu Svätého Otca Benedikta XVI. na Slovensku zvyšuje. Slovenskí biskupi pozvali pápeža na rok 2012, keď sa má začať Rok svätého Cyrila a Metoda pri príležitosti 1150. výročia príchodu slovanských vierozvestov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu (r. 863). Biskupi pozvali Benedikta XVI. do Bratislavy, Nitry, Žiliny a Prešova. Predchádzajúci pápež Ján Pavol II. navštívil Slovensko trikrát.

Na sviatok svätých Cyrila a Metoda 5. júla je na Slovensku viacero púti k solúnskym bratom, čo vytvára niekedy mienku, či púť na Devíne nekonkuruje púti v Nitre. „Bol návrh robiť v Devíne púť v najbližšiu nedeľu po 5. júli To by však znamenalo, že na jednom z najdôležitejších miest, spojených s cyrilometodskou misiou, by sa oslava zúžila len na kultúrno-folklórne podujatie. Ponúkame náboženský program, ako popoludní nadviažu druhí, je na nich,“ povedal Gavenda, ktorého mrzí, že cyrilometodské slávnosti na Devíne dostali typicky slovenskú politickú nálepku.

„Keď tam chodila jedna vláda, nemala by druhá… Mala by tu chodiť každá vláda. Cyrilometodská myšlienka nadobúda v rastúcom európskom zmätku znova na aktuálnosti. Svojim posolstvom vysoko presahuje politický program nejakého zoskupenia. Ak si sami neuvedomíme základy svojej identity, čo chceme ponúknuť druhým,“ vyhlásil Gavenda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Ján Pavol II.Marián GavendaPápež Ján Pavol II.