PÁPEŽ: Nový košický arcibiskup je Bernard Bober

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bernard Bober
Nový košický arcibiskup Bernard Bober Foto: archív

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Nový Košický arcibiskup-metropolita, sa narodil 3.novembra 1950 v Zbudskom Dlhom v okrese Humenné. Je najmladším z troch detí. Základnú školu navštevoval v Zbudskom Dlhom a v Koškovciach. Po maturite na strednej škole v Humennom bol v septembri 1969 prijatý do kňazského seminára a na teologickú fakultu v Bratislave.

Po Kňazskej vysviacke, ktorú prijal 8. júna 1974 v Bratislave, pôsobil ako kaplán vo farnostiach Humenné, Snina /1975/ a Zborov /1977/. Od roku 1978 bol farárom vo farnosti sv. Ladislava v Kecerovciach a v rokoch 1990-1991 pôsobil ako farár a dekan v Humennom. V roku 1991 ho diecézny biskup Alojz Tkáč ustanovil za svojho generálneho vikára. Svätý Otec Ján Pavol II. ho menoval za titulárneho biskupa Vissalského a košického pomocného biskupa. Za biskupa ho vysvätil Jozef kardinál Tomko 30. januára 1993 v katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Biskupské heslo Bernarda Bobera znie: „S láskou, poslušnosťou a milosrdenstvom“.

Ako člen Konferencie biskupov Slovenska vykonáva Bober funkciu predsedu Rady pre pastoráciu Rómov a menšín a tiež je členom Komisie pre katechizáciu a školstvo.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Pavol II.