Parná mašinka Katka v Košiciach ukončila sezónu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parna masinka
Parná mašinka Katka a košická Detská železnička, otvorená v roku 1956 ako pionierska, uzatvárali v nedeľu svoju sezónu. Kto prišiel v pionierskom mal cestu zadarmo. Súčasťou akcie bol aj pestrý program vo westernovom mestečku Wild West Alpinka. Košice, 25. september 2011. Foto: SITA/Marián Angelovič

KOŠICE 25. septembra (WEBNOVINY) – Desiatky malých i veľkých Košičanov dnes mierili do Čermeľa.

Obľúbená Detská železnička s parnou lokomotívou Katkou, ktorá premáva v Čermeľskom údolí v Košiciach, sa s tohtoročnou, mimoriadne dlhou a úspešnou sezónou lúčila v retroštýle. Občianske združenie Detská železnica a Wild West Show Alpinka pripravili netradičný program, na ktorom nechýbali prepad vlaku so sladkým prekvapením, westernová show naruby, hry a súťaže pre malých aj veľkých, pištoľnícka show, či vozenie detí na koníkoch.

Okrem toho ich v konečnej stanici Alpinka, ktorá je prímestskou rekreačnou zónou čakali aj kolotoč, hojdačky, nafukovací hrad.

No mamka mala moju pioniersku šatku odloženú, rovnako kdesi bude aj zväzácka kravata,“ prezradil nám štyridsiatnik Michal v modrej košeli, pionierska šatka okolo krku, na hrude pionierske vyznamenanie.

„Chválim organizátorov, že pripravili takúto rozlúčku a v retro štýle. Je pekný deň a tak sme sa vybrali s deťmi na Alpínku.“ Deťom, ako prezradili sa jazda parnou mašinkou páčila, aj keď malý chlapček mal trošku obavy z rušňa, z ktorého sa valil hustý, čierny dym a hlasno fučal. Medzi návštevníkmi sa v dobovom oblečení objavil sprievodca a výpravca v jednej osobe, ale aj dievčence v pionierskej rovnošate, či dokonca príslušník polície v zelenej uniforme s červenými náplecníkmi.

Parná mašinka Katka posledný raz tohto roku pufkala Čermeľským údolím pri Košiciach. Občianske združenie Detská železnica a Wild West Show Alpinka pripravili v rámci rozlúčky so sezónou netradičný program, na ktorom nechýbali prepad vlaku so sladkým prekvapením, westernová show naruby, hry a súťaže pre malých aj veľkých, či vozenie detí na koníkoch.

Ako povedal predseda združenia Detská železnica Ľubomír Lehotský, tohtoročná mimoriadne dlhá sezóna bola pre košickú Detskú železnicu úspešná aj vďaka aktivitám dobrovoľníkov z OZ Detská železnica Košice a podpore mesta Košice. „Podarilo sa nám nielen zastaviť pokles návštevníkov, ale ho aj zvýšiť o viac ako polovicu oproti minulému roku. Za päť mesiacov nostalgický vláčik odviezol viac ako 22-tisíc platiacich cestujúcich. Po takejto sezóne sa chceli aj takto rozlúčiť s jej priateľmi a zároveň ich pozvať do ďalšej sezóny, ktorá bude pravdepodobne v živote železničky prelomová,“ povedal Lehotský. Doložil, že Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a.s., už v budúcnosti túto atrakciu prevádzkovať neplánuje, na čo by sa však podujali dobrovoľníci z OZ Detská železnica Košice.

Samozrejme, prevziať trať a prevádzkovať železničku bez podpory mesta Košice, sponzorov a veľkej družiny dobrovoľníkov by to nešlo, no veríme, že v Košiciach sa nájde dostatok záchrancov – nadšencov, a túto atrakciu pre mesto zachováme,“ vyslovil presvedčenie Lehotský. Doložil, že pre budúcnosť plánujú rozšíriť prevádzku železničky aj na pracovné dni a predĺžiť sezónu až do konca októbra.

Lehotský prezradil, že členovia OZ Detská železnica sa chcú už na budúci rok vrátiť k pôvodnej myšlienke železničky, aby na nej mohli opäť pôsobiť deti v úlohe malých železničiarov. Očakávajú však aj aktívnu účasť rodičov a všetkých záujemcov na zveľaďovaní areálu, oprave trate, či obnove vozového parku.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať