Parné rušne sa vo Zvolene pobijú o prvenstvo v Grand Prix

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obnovená parná lokomotíva zapískala
Parná lokomotíva U 34 Joy počas jej uvedenia do života po rekonštrukcii. Lokomotíva bude premávať na Čiernohorskej železnici. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 14. septembra (SITA) – Rakúsko-Uhorské a československé parné rušne si zmerajú sily tento víkend vo Zvolene.

Stretnutie parných lokomotív v strednej Európe, známe ako Grand Prix, sa uskutoční v sobotu 14. septembra v priestoroch stanice Zvolen nákladná stanica od 9:00 do 15:00. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo z Čiech, Maďarska či Rakúska doviezť skutočne jedinečné parné rušne, ktoré si s plným nasadením porovnajú sily. Okrem iného napríklad v jazdení s otvoreným pivom na ojnici tak, aby sa pivo nevylialo,“ uviedol Peter Oravec z Klubu Historickej techniky Zvolen pri Rušňovom depe Zvolen, ktorý je organizátorom podujatia.

Európskym unikátom a atrakciou pretekov má byť disciplína šprint na sto metrov, v ktorej sa paralelne rozbiehajú parné lokomotívy. Tento rok v premiére budú súťažiť aj ženy-rušňovodičky, a to v rámci prvých neoficiálnych Majstrovstiev Európy motorových rušňov.

Okrem pojazdných parných rušňov bude môcť verejnosť vidieť aj nové moderné vlaky kúpené z eurofondov. Pre návštevníkov pripravili aj kultúrny program. Na podujatí budú vypravené mimoriadne historické vlaky na bežných spojoch v regióne Zvolena. Hlavným organizátorom podujatia je Klub historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Cargo Slovakia, Železnicami SR a Železničnou spoločnosťou Slovensko.

Tento rok si slovenské železnice pripomínajú 165. výročie vzniku. Jubileum sa datuje práve od príchodu prvého parného vlaku na územie Slovenska, ktorý prišiel po novovybudovanej trati Uhorskej centrálnej železnici do Bratislavy 20. augusta 1848.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať