O novom prezidentovi budú Slováci rozhodovať 15. marca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Zľava: Podpredseda strany SMER-SD Pavol Paška a predseda strany Robert Fico pod sochou Svätopluka. Foto: Archívne foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Prvé kolo budúcoročných prezidentských volieb sa bude konať v sobotu 15. marca. Voľby vo štvrtok vyhlásil predseda národnej rady Pavol Paška (Smer-SD).

Podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta voľbu vyhlasuje predseda parlamentu najneskôr 55 dní pred dňom jej konania.

Podľa ústavy za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. Ak ani jeden z kandidátov nezíska potrebnú väčšinu hlasov voličov, koná sa do 14 dní druhé kolo volieb. Paška stanovil dátum druhého kola volieb na sobotu 29. marca. Do druhého kola volieb postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov.

Video: Paška vyhlásil prezidentské voľby na 15. marca

Kandidáti na prezidenta:

Na kandidatúru za prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov NR SR, alebo 15-tisíc podpisov pod petíciu od občanov.

Prezidentskú kandidatúru zatiaľ ohlásil poslanec NR SR Radoslav Procházka, podnikateľ Andrej Kiska, herec Milan Kňažko, bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, ktorý odišiel z KDH.

Rada KDH ako prezidentského kandidáta schválila Pavla Hrušovského, ktorého podporuje aj Most-Híd. SaS navrhla Petra Osuského.

Stanislava Martinčka nominovala vo februári na kandidatúru na post prezidenta SR Koalícia občanov Slovenska (KOS), ktorá vznikla 7. júna 2012 a sídlo má v Košiciach.

Kandidátom Strany maďarskej komunity do prezidentských volieb je Gyula Bárdos. Kandidatúru oznámila aj Ľubica Blašková a 75-ročný vedec Milan Melník. Jozef Behýl, ktorý sa venuje najmä tretiemu sektoru, avizoval, že sa tiež bude uchádzať o post hlavy štátu.

Kandidovať chce aj invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Kandidatúru oznámil aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. O post prezidenta chce zabojovať, aj známy kardiochirurg Viliam Fischer.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef BehýlPavol PaškaViliam Fischer