Gorily si na úkor nás robia zadné vrátka, tvrdí Weiss z 99%

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Weiss
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 1. marca (WEBNOVINY) – S petičnými hárkami za vznik hnutie 99 % – občiansky hlas po odovzdaní na ministerstvo vnútra niekto manipuloval, tvrdí kandidát a hlavný sponzor hnutia Ivan Weiss.

„Muselo dôjsť k manipulácii s našími hárkami… Podali sme dnes trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorého cieľom je zistiť, čo sa stalo s petičnými hárkami 99% po odovzdaní na ministerstvo,“ povedal dnes Weiss médiám po podaní trestného oznámenia.

Dodal, že ak manipulovanie s hárkami nebude do volieb vyšetrené, hnutie bude pripravené výsledky volieb napadnúť. Skúmanie podpisov na hárkoch je podľa Weissa motivované politicky. Zdôraznil, že hárky odovzdali 25. novembra, ministerstvo preverilo ich platnosť a 6. decembra hnutie zaregistrovalo.

Podpisy vraj boli 85 dní v poriadku

Petícia
Foto: Ilustračné foto: SITA Foto: Ilustračné foto, SITA

Podpisy boli podľa Weissa 85 dní v poriadku, ale po tom, čo prieskumy vo februári 2012 ukázali, že strana sa dostane do parlamentu, člen SDKÚ-DS ich napadol.

Kandidát hnutia Pavol Pavlík sa nazdáva, že na ministerstve musí existovať evidencia, kto sa k hárkom dostal. Chce preto vedieť, kto k nim mal prístup. Rovnako chce vedieť, kto má prístup k centrálnej evidencii dát o občanoch.

Napriek tvrdeniam policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka považuje celú kauzu za politickú. „Cieľom je zastrašiť a ovplyvniť našich podporovateľov,“ podotkol. Weiss tvrdí, že vie o množstve ľudí, ktorých sa polícia pýta, či hárky podpísali, ktorí sa cítia zastrašovaní. Preto podľa neho svoj podpis zapreli, hoci vznik hnutia podporili. „Toto je politická akcia ako zastrašiť 15-tisíc ľudí a rozosievať po Slovensku strach medzi podporovateľmi 99 %.“

Obrazom: Brífing 99% o falšovaní podpisov

Brífing 99% o falšovaní podpisov
Kandidát strany 99 % - občiansky hlas, Ivan Wiess (vľavo) počas brífingu pri príležitosti podania na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s falšovaním podpisov. Bratislava, 1. marec 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

Brífing 99% o falšovaní podpisov
Transparent strany 99 % - občiansky hlas, počas brífingu pri príležitosti podania na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s falšovaním podpisov. Bratislava, 1. marec 2012. Foto: SITA/Marián Peiger
Brífing 99% o falšovaní podpisov
Kandidáti strany 99 % - občiansky hlas, Ivan Wiess (uprostred) a Pavol Pavlík (vľavo) počas brífingu pri príležitosti podania na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s falšovaním podpisov. Bratislava, 1. marec 2012. Foto: SITA/Marián Peiger
Brífing 99% o falšovaní podpisov
Kandidáti strany 99 % - občiansky hlas Ivan Wiess (uprostred) a Pavol Pavlík (vľavo) počas brífingu pri príležitosti podania na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s falšovaním podpisov. Bratislava, 1. marec 2012. Foto: SITA/Marián Peiger
Brífing 99% o falšovaní podpisov
Kandidát strany 99 % - občiansky hlas Ivan Wiess počas brífingu pri príležitosti podania na Generálnu prokuratúru SR v súvislosti s falšovaním podpisov. Bratislava, 1. marec 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

Weiss: Za všetko môžu „gorily“

Gorila
Foto: SITA/Marián Peiger

Weiss sa nazdáva, že spochybňovanie legitímnej kandidatúry hnutia 99 % majú na svedomí „gorily“, ktoré si chystajú „zadné vrátka“ pre spochybnenie volieb, ak nedopadnú v ich prospech.

Konkrétne mená ľudí, ktorí za údajnou diskreditáciou stoja, neprezradil. Kompletné kópie hárkov, ktoré rezortu vnútra odovzdali, hnutie nemá, Weiss si je však istý, že 10-tisíc platných podpisov na nich bolo.

Polícia už zbieranie podpisov pre 99 % – občiansky hlas vyšetruje.

Ak by 99% rozpustili, mandáty by ostali dlho prázdne

99%
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ak by sa hnutie 99 % – občiansky hlas dostalo po voľbách do parlamentu a následne by bolo pre nedostatok platných hlasov na registračných hárkoch rozpustené, mandáty týchto poslancov by ostali neobsadené až do konca volebného obdobia.

Agentúre SITA to povedal Eduard Bárány z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV), s odvolaním sa na zákon o voľbách do NR SR. Parlament by teda musel fungovať s nižším počtom poslancov. Druhou alternatívou je podľa Bárányho, že sa hnutie do parlamentu nedostane, a teda jeho rozpustenie by nemalo dopad na zloženie zákonodarného zboru.

Bárány nepočíta s možnosťou, že počas niekoľkých dní, ktoré zostávajú do volieb, by kompetentné orgány mohli prípad uzavrieť, a že by potenciálne došlo k zrušeniu hnutia. „Nedá sa to stihnúť. Hnutie je zatiaľ riadne zaregistrované, a môže ho zrušiť len Najvyšší súd SR na návrh generálneho prokurátora,“ uviedol.

Na otázku, či by prípadné zrušenie hnutia po voľbách mohlo mať vplyv na legitimitu samotných volieb, Bárány odpovedal, že voľby možno napadnúť len ústavnou sťažnosťou do desiatich dní po voľbách. To však neočakáva. Podľa Bárányho špekulovať o trestnoprávnych rozmeroch, ktoré by prípadne vyplynuli z potvrdenia falšovania podpisov na petičných hárkoch, je ešte skoro. Poznamenal, že nevieme či hlasy si hnutie zbieralo samo, alebo či boli podvedení tými, ktorí pre nich tie podpisy zbierali. Podľa neho je teda zbytočné teraz špekulovať, pretože je zatiaľ málo dostupných informácii, s ktorými by sa dalo narábať.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan WeissJaroslav Spišiak