Po dvoch rokoch sa má opäť voliť generálny prokurátor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Centes
Jozef Čentéš. Foto: SITA/Marián Peiger

Bude aj mimoriadna schôdza

21. schôdzi Národnej rady SR bude predchádzať mimoriadne zvolaná 20. schôdza parlamentu k podozreniam z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby, ktorú zvolal predseda parlamentu Pavol Paška na pondelok 17. júna od 13:00.

Žiadosť na zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR podal podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor v mene 42 poslancov parlamentu. Pod žiadosť sa podpísali poslanci zo strán SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, OĽaNO ako aj nezaradení opoziční poslanci.

BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Voľba ďalšieho kandidáta na generálneho prokurátora, voľby kandidátov na člena Regulačnej rady, voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu i definitívne rozhodnutie o zvyšovaní platov lekárov čaká poslancov na 21. schôdzi NR SR, ktorú predseda parlamentu Pavol Paška zvolal na 18. júna.

Ak poslanci do národnej rady predložia kandidátov na funkciu generálneho prokurátora, ktorí budú spĺňať zákonom stanovené podmienky, tajná voľba sa uskutoční ako prvý bod 21. schôdze, vyslovil sa Paška.

Parlament zvolil Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora v tajných voľbách 17. júna 2011, Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie.

Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia v parlamente informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval.

Opozícia už avizovala, že kandidáta na generálneho prokurátora nepredloží, Paškom vypísanú voľbu považuje za protiústavnú.

Vládny Smer-SD podľa medializovaných informácií zvažuje kandidatúru bývalého spolužiaka Roberta Fica Jaromíra Čižnára alebo Dušana Kováčika.

V poradí šieste voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a dvoch podpredsedov v tomto volebnom období vypísal predseda parlamentu na 25. júna. Kandidátov môžu poslanci navrhovať do 14. júna.

Tretie zvýšenie platov lekárov

Ministerstvo zdravotníctva
Foto: SITA/Diana Černáková Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková.

Lekári pracujúci v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti sú o krok bližšie k tretiemu zvýšeniu svojich platov, ktoré si vydobyli ešte za vlády Ivety Radičovej v roku 2011 v memorande.

Poslanci budú definitívne rozhodovať o novele zákona o zdravotnom poistení z dielne ministerstva zdravotníctva. Zmena v legislatíve ošetruje tretiu etapu zvyšovania miezd lekárov rozdelenú na roky 2014 a 2015. Zvýšené platy lekárov si v budúcom roku vyžiadajú 19,3 milióna eur.

O rok neskôr suma vzrastie na viac ako 36,6 mil. eur. Lekár so špecializáciou by mal v budúcom roku zarobiť minimálne 20 261 eur a od roku 2015 aspoň 22 715 eur.

Jeho kolega bez špecializácie by nemal ísť v nasledujúcom roku s platom pod 12 060 eur ročne. Ako uvádza doložka vplyvov, na Slovensku bolo v treťom štvrťroku 2012 celkovo 8 012 lekárov. Z tohto počtu tvorili atestovaní lekári 60 percent.

Náklady na zvýšené mzdy majú znášať zdravotné poisťovne a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. „Finančné prostriedky súvisiace so zmenami premietnutými do návrhu zákona nie sú kryté v rámci schváleného rozpočtu kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR na roky 2013 – 2015. Zvýšené nároky budú riešené z rozpočtov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zo zdrojov verejného zdravotného poistenia,“ konštatuje rezort zdravotníctva.

Zmeny u exekútorov

Peniaze
Foto: SITA/Michal Svítok

Nároky na výkon exekútorského povolania sa majú výrazne zvýšiť prostredníctvom novely Exekučného poriadku, ktorú národná rada prerokuje v prvom čítaní.

Novelou sa sprísnia požiadavky na výkon funkcie exekútora. Súdneho exekútora podľa novely vymenuje minister výlučne na základe výsledkov výberového konania, ktoré bude otvorené pre všetky osoby, spĺňajúce zákonné podmienky pre účasť v ňom.

Návrh zákona zavádza do systému ustanovovania exekútorov do funkcie regionálny (územný) princíp.

Podmienkou pri rozšírení záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) od začiatku budúceho roka už nemá byť súhlas zamestnávateľa, na ktorého sa má záväznosť kolektívnej zmluvy rozšíriť.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o kolektívnom vyjednávaní, ktorým sa budú poslanci zaoberať v prvom čítaní. O návrhoch na rozšírenie záväznosti KZVS ako aj o pripomienkach zaslaných zamestnávateľmi by mala rozhodovať trojstranná tripartitná komisia.

Daňová úľava pre sporiteľov

Prasa, pokladnička, peniaze, centy
Foto: Shutterstock

Novela zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení má zaviesť významné zmeny v treťom penzijnom pilieri.

Od začiatku budúceho roka sa má obnoviť daňová úľava pre sporiteľov v doplnkových dôchodkových spoločnostiach.

Sporiteľ si bude môcť svoj základ dane znížiť o zaplatené príspevky do sumy 180 eur ročne, čím bude jeho daň z príjmov nižšia o 34,2 eura.

Do konca roka 2010 si mohli účastníci tretieho piliera znížiť svoj základ dane o zaplatené príspevky do výšky 398,33 eura ročne, vďaka čomu ich daň klesla o 75,69 eura.

Čiastočne obnovenú daňovú úľavu však nebudú môcť automaticky využiť všetci terajší sporitelia, ale len tí, ktorí pristúpia na nové, sprísnené pravidlá vyplácania dávok.

Sprísnené pravidlá chovu a držania psov

Pes
Foto: SITA/Diana Černáková

Podľa návrhu ministerstva pôdohospodárstva sprísniť by sa mali pravidlá chovu a držania psov 14 vybraných plemien. Vyplýva to z novely, ktorou sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Rezort pôdohospodárstva návrhom reaguje na sériu útokov psov, ktoré spôsobili vážne zranenia alebo dokonca aj smrť človeka.

Na zoznam plemien psov so sprísneným držaním sa napokon dostali plemená pitbulteriér, bandog, stredoázijský ovčiak, kaukazský ovčiak, juhoruský ovčiak, americký staffordshirský teriér, šarplaninac, tornjak, brazílska fila, tosa inu, kangal, americký buldog, boerboel a moskovský strážny pes.

Žiadne plemeno tak napokon nebude na Slovensku nežiaduce, o čom sa tiež pôvodne uvažovalo – malo to platiť pre bandogov a pitbulteriérov.

Držať alebo vodiť nebezpečného psa, resp. psa zo spomínaného zoznamu bude môcť len ten, kto je odborne spôsobilý na ovládanie psa, teda má doklad o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku. Sprísnené pravidlá majú platiť aj pre nebezpečné psy iných plemien, ak už pohrýzli človeka alebo iné zviera.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičMartin FedorPavol Paška
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SRNR SR Národná rada Slovenskej republiky