Po krku ministra Glváča pôjde aj Lipšic, chce schôdzu NR SR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daniel lipšic
Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic počas TB pred NR SR na tému: Posledná kvapka v kauze VSS - podpora na odvolanie M. Glváča v parlamente. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Minister obrany Martin Glváč bude v parlamente pravdepodobne čeliť odvolávaniu pre kauzu údajného tunelovania vojenského spravodajstva.

Poslanec národnej rady a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic dnes oznámil, že podporia iniciatívu podpredsedu SaS Ľubomíra Galka, ktorému chýba ešte päť poslaneckých podpisov na zvolanie schôdze o Glváčovom odvolaní.

Galko ich potrebuje tridsať.

„Rozhodli sme sa, že podporíme návrh na zvolanie schôdze, ktorej predmetom bude odvolávanie ministra obrany Martina Glváča. Chýba päť podpisov na schôdzu na odvolanie ministra obrany. Týchto päť podpisov pridáme už dnes tak, aby schôdza mohla byť zvolaná,“ vyhlásil Lipšic.

Strana SaS rozhodnutie Lipšica privítala. „Zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu budeme koordinovať s poslancami OĽaNO, NOVA a Zsoltom Simonom, teda s tými, ktorí rovnako ako my pokladajú akt odvolávania ministra Glváča za absolútne primeranú reakciu za jeho zlyhania v kauze tunelovania vojenských tajných služieb,“ uviedol poslanec Ľubomír Galko v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytlo tlačové oddelenie SaS.

Vypočúvanie novinárov

Situácia v Devíne
Foto: SITA/MO SR/Ivan Kelement

Podľa jeho slov sa tak rozhodli, pretože táto vláda zastrašuje každého, kto sa snaží upozorňovať na jej prešľapy.

„Začalo to postihom voči tým, ktorí vyšetrovali kauzu Gorila, pokračovalo to vydieraním, zastrašovaním novinárky Ruttkayovej, pokračuje to hrozbou trestného stíhania novinára Nicholsona, dodal.

Kým sa podľa Lipšica bude vládna moc snažiť takýmto spôsobom zastrašovať novinárov, tak žiadny slobodný človek v tejto krajine si nebude môcť byť istý svojou bezpečnosťou.

„Akonáhle budú podpisy zozbierané, bude vecou dohody, kedy bude schôdza zvolaná. Ale je to jediný spôsob, ako je túto veľmi vážnu tému návratu do mečiarovských čias možné v parlamente nastoliť,“ ukončil Lipšic.

Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní vojenskej rozviedky odštartovala tajná správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. V máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru parlamentu.

Údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Minister Glváč tunelovanie odmieta

Paragraf

Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko.

Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení.

Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

Predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martinovi Fedorovi sa prihlásili viacerí svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby.

Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicĽubomír GalkoMartin GlváčVladimír Suchodolinský
Firmy a inštitúcie VSS Vojenská spravodajská služba