Podľa Richarda Sulíka Slováci žijú nad svoje pomery

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sulík
Odvolaný predseda NR SR a predseda strany SaS Richard Sulík má nárok na auto s ochrankárom minimálne ďalšie tri mesiace. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 26. decembra (WEBNOVINY) – Slováci sa čoskoro budú musieť vyrovnať so skutočnosťou, že žijú nad svoje pomery, tvrdí predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

Musíme niečo urobiť, nemôžme žiť nad svoje pomery – a my žijeme. Je síce veľmi páčivé keď Robert Fico povie, že kríza sa ľudí nedotkne, ale on vie, ako ja, že to je čisté klamstvo. Keď sa kríza ľudí nedotkne, tak nás dovedie do takého krachu v akom sa nachádza Grécko,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Sulík. Práve SaS bude podľa neho prvou stranou, ktorá verejnosť upozorní na skutočnosť, že Slovensko si zachovanie súčasného rozsah sociálnych služieb štátu nemôže dovoliť.

Líder liberálov pripomína, že na prvý pohľad deficit v roku 2012 vo výške 4,6 percenta nevyzerá zle, ale táto optika klame.

Kľúčové je podľa Sulíka zrušenie niektorých dávok

Navodzuje to dojem, že príjmy sú sto a výdavky sú 104,6. Lenže príjmy sú sto a príjmy sú osemdesiat, bez európskych peňazí sedemdesiat. To je úplná tragédia,“ posťažoval sa a dodal, že sa treba zamyslieť nad tým, či je každá štátna sociálna dávka a podpora pre spoločnosť nevyhnutná. Prekáža mu napríklad podpora pre nezamestnaných, ktorí si otvárajú živnosť.

Keď si niekto nevedel ani len nájsť robotu, tak nie je ani veľký predpoklad, že dokáže začať podnikať,“ argumentuje. Upozornil tiež na množstvo štátom či Európskou úniou platených školení a rekvalifikačných kurzov. O tom, ktoré konkrétne dávky treba zrušiť alebo okresať je Sulík pripravený diskutovať, za kľúčové ale považuje rozhodnutie niečo s nimi robiť.

Okrem zmenšenia rozsahu sociálneho štátu vidí Sulík riešenie v masívnej redukcii rozsahu štátnej správy, prepúšťaní úradníkov a zrušení činnosti, ktorými sa zaoberajú.

Makroekonomické trendy nemožno zmeniť z roka na rok

Sulik
Foto: SITA, AP

Tie činnosti sú väčšinou regulačného charakteru. Čiže, keď znížite počet regulácií, dáte ľuďom slobodu a zvýšite tým tvorivosť a tvorbu hodnôt. To nepostačí na celé tie miliardy, ale vie to výrazne pomôcť,“ tvrdí. Konsolidačné opatrenia má podľa Sulíka doplniť zlepšenie podnikateľského prostredia.

Podnikateľ má v krvi tvoriť čím viac zisku a na to bude potrebovať aj zamestnancov. Znie to ako teória z knižky, ale prax ukázala, že to tak je. Keď sme v roku 2004 zlepšili podnikateľské prostredie zavedením rovnej dane, tak začala následne stúpať zamestnanosť,“ poznamenal.

Slovensko bolo podľa Sulíka do roku 2006 na dobrej ceste. „Len skrátka potom prišli títo vagabundi, ktorí o ekonomike nemali ani páru, zato kradnúť vedeli o to lepšie, a dva roky po sebe sme zažili osempercentné ročné deficity. Boli sme na najlepšej ceste do Grécka,“ povedal o vláde Roberta Fica s tým, že makroekonomické trendy nemožno zmeniť z roka na rok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico