Podľa SaS sa na Slovensko vracia klientelizmus Smeru-SD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Premiér Robert Fico Foto: SITA/Marián Peiger
Sulík_miškov_galko
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 5. februára (WEBNOVINY) – Staré tváre sa opäť vracajú a vracia sa aj klientelizmus, ktorému sa tak dobre darilo počas prvej vlády Smeru-SD, vyslovil sa v utorok predseda SaS Richard Sulík.

Reagoval tak na medializované informácie, podľa ktorých firma Norberta Havalca známeho z emisnej kauzy má čerpať eurofondy na projekt Komplex mobilného rádiologického laboratória.

Magická zákazka

Havalcova spoločnosť Magic Trading Corporation (MTC) podľa Sulíka získala zákazku, ktorá sa nedá nazvať inak ako magickou.

„Cieľom tohto projektu nie je vytvorenie komplexu mobilného rádiologického laboratória. Cieľom tohto projektu je iba vytvorenie predpokladov a východísk pre vytvorenie tohto komplexu za prosím pekne 680-tisíc eur,“ vysvetlil podpredseda SaS Juraj Miškov.

Ministra hospodárstva Tomáša Malatinského vyzval, aby okamžite zriadil ministerskú kontrolu, a spolu s ministrom financií skontrolovali všetky projekty, ktoré sa týkajú inovácií, „či sa medzi nimi nenachádzajú ďalšie podobné perfídnosti“.

Podľa Miškova neobstojí ani argument o podpore vytvárania nových pracovných miest, keďže v prípade spomínaného projektu bude vytvorených šesť nových pracovných miest, čo znamená 100-tisíc eur na jedno miesto. V projekte sú podľa podpredsedu liberálov veci, „nad ktorými sa zastavuje rozum“.

Slová premiéra Roberta Fica, že na inovácie pôjde oveľa viac prostriedkov predovšetkým z eurofondov, ktoré je potrebné vyčerpať, považuje Miškov za rozumný cieľ, ktorý je možné iba podpísať. „Pretavil ho však do absurdnej realizácie, ktorej výsledkom je tento projekt,“ zdôraznil. Miškov pripomenul, že Slovensko dlhodobo vynakladá najmenej peňazí na inovácie a v rebríčkoch inovatívnosti už tradične obsadzuje posledné miesta.

Patril k Interblue Group

Havalec, ktorý patril k manažérom garážovej spoločnosti Interblue Group, ktorej štát za prvej vlády Roberta Fica predal emisné kvóty za pre seba nevýhodných podmienok, podľa exministra obrany Ľubomíra Galka figuroval v dodávke 2 000 prístrojov na nočné videnie za cca 13 miliónov eur, hoci požiadavka ozbrojených síl bola 200 kusov.

„To bol prvý prípad ešte z čias môjho predchodcu Jaroslava Bašku,“ konštatoval Galko. Havalcova firma podľa jeho slov dodávala aj 400 počítačov s ochranou proti nežiaducemu elektromagnetickému žiareniu, hoci rezortu ich podľa Galka stačilo 300.

Exminister podal v tejto veci trestné oznámenie. Upozornil aj na prípad vojaka 21. storočia, keď za šesťročný projekt, ktorého výsledkom bolo niekoľko komponentov, čo sa dajú kúpiť na internete, mal rezort obrany Havalcovej spoločnosti zaplatiť 3,2 milióna eur. „Ja som bol ten, kto tento pochybný obchod zastavil a podal som aj trestné oznámenie,“ konštatoval Galko.

O tom, že firma Magic Trading Corporation Norberta Havalca má dostať nenávratný príspevok 636 330 eur na podporu inovácií v rámci projektu Komplex mobilného rádiologického laboratória, v utorok informoval denník Sme.

Žiadne peniaze zatiaľ nevyplatili

Spoločnosť Magic Trading Corporation (MTC) predložila podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Stanislava Jurikoviča žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt „Komplex mobilného rádiologického laboratória“ 17. októbra 2011.

Pri schvaľovaní projektu bolo rozhodujúce, či splnil podmienky formálnej kontroly a získal dostatočný počet bodov v rámci odborného hodnotenia. „Tieto zásadné etapy hodnotenia projektu boli ukončené do začiatku apríla 2012, teda za pravidiel bývalého vedenia rezortu hospodárstva a agentúry SIEA. Je absolútne jednoznačné, že ide o spochybňovanie vlastnej práce a zodpovednosti zo strany predstaviteľov bývalej vlády a výzva na prehodnotenie niektorých projektov je vlastne kontrola práce bývalého vedenia,“ reagoval minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Doteraz neboli vyplatené žiadne finančné prostriedky. Na základe žiadosti o platby v budúcnosti zo strany žiadateľa bude vždy vykonaná kontrola a až následne bude platba realizovaná. „Kontrolné mechanizmy sú nastavené veľmi prísne a aj nová koncepcia, ktorá je od nástupu nového vedenia, hovorí v prvom rade o efektívnom čerpaní pomoci EÚ vzhľadom na tvorbu pracovných miest a zamestnanosti a technológie a inovácie,“ dodal hovorca rezortu Jurikovič.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj MiškovRichard SulíkRobert FicoTomáš Malatinský
Firmy a inštitúcie Interblue GroupSaS Sloboda a SolidaritaSMER-SD