Podmienkou migrácie je podľa Lipšica akceptovanie kultúry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Minister vnútra SR Daniel Lipšic
Minister vnútra SR Daniel Lipšic Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) chce na Slovensko prilákať kvalifikovaných pracovníkov, ktorých krajina potrebuje, očakáva však, že sa plne integrujú do slovenskej spoločnosti – napríklad aj osvojením si slovenčiny.

Projekt multikulturalizmu zlyhal. Podmienkou migrácie musí byť plná integrácia a akceptovanie kultúry a tradícií Slovenska,“ povedal po dnešnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet odobril návrh migračnej politiky s výhľadom do roku 2020.

Vítame legálnych migrantov, ale nebudeme meniť kvôli nim ani naše zvyky, ani naše hodnoty, ani naše tradície, a očakávame, že ich budú rešpektovať,“ zdôraznil s tým, že migrantov vníma ako hostí. „Oni sa ako hostia musia správať,“ poznamenal s tým, že ak nebudú hodnoty hostiteľa akceptovať, musia ísť inde.

Lipšic chce, aby sa Slovensko vyhlo problémom, ktoré v niektorých európskych krajinách spôsobili potomkovia migrantov v druhej či tretej generácii. „Vznikli preto, že už tá prvotná integrácie nebola plne integrovaná do spoločnosti. My tomu chceme zabrániť,“ povedal.

Na migrantov by mal dohliadať imigračný úrad

Neprípustné je preto podľa šéfa rezortu vnútra, aby si migranti vytvárali vlastné paralelné komunity s alternatívnymi pravidlami. „Máme dosť segregovaných osád na to, aby sme potrebovali vytvárať nové segregované komunity,“ poznamenal. Izolované spoločenstvá prisťahovalcov podľa ministra zároveň predstavujú hrozbu pre Slovensko. „Je to bezpečnostné riziko, ktoré táto vláda nepripustí,“ zaviazal sa.

Na integráciu migrantov by mal v budúcnosti dohliadať Imigračný a naturalizačný úrad, ktorý by prevzal niektoré kompetencie cudzineckej polície. Lákanie kvalifikovaných ľudí zo zahraničia si vie Lipšic predstaviť aj prostredníctvom informačných centier vo vytypovaných krajinách.

Po schválení migračnej politiky bude podľa Lipšica do konca novembra nasledovať vypracovanie tzv. akčných plánov jednotlivými rezortmi. „Veľkú úlohu má ministerstvo práce, ktoré vytypuje profesie a kvalifikácie, ktoré sú na slovenskom pracovnom trhu potrebné a ktoré by mohli prilákať aj ďalších investorov a dať tak ľuďom prácu,“ vysvetlil.

Minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) chce na Slovensko prilákať kvalifikovaných pracovníkov, ktorých krajina potrebuje, očakáva však, že sa plne integrujú do slovenskej spoločnosti – napríklad aj osvojením si slovenčiny. „Projekt multikulturalizmu zlyhal. (…) Podmienkou migrácie musí byť plná integrácia a akceptovanie kultúry a tradícií Slovenska,“ povedal po dnešnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet odobril návrh migračnej politiky s výhľadom do roku 2020. Autor: Ján Lőrincz

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Lipšic