Podnikateľ si načierno postavil dom a zapísal ho ako WC

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stavba

ŽIAR NAD HRONOM 21. októbra (WEBNOVINY) – Podnikateľ Adrian Kaliak, ktorý si v Žiari nad Hronom pri tamojšom Parku Štefana Moysesa podľa mesta postavil v rozpore so stavebným povolením rodinný dom, musí všetky nepovolené časti tejto stavby do polroka odstrániť.

Informoval o tom dnes hronskožiarsky primátor Ivan Černaj s tým, že rozhodnutie mesta už v plnom rozsahu potvrdil 21. septembra krajský stavebný úrad, keď zamietol podnikateľovo odvolanie ako neodôvodnené.

„Som veľmi rád, je to dobrý signál smerom k verejnosti, že k čiernym stavbám treba byť nekompromisný,“ povedal Černaj.

Rozhodnutie Krajského stavebného úradu v Banskej Bystrici je konečné a nie je možné voči nemu podať odvolanie, je však preskúmateľné súdom. Ak by sa naň podnikateľ obrátil a súd by mu dal za pravdu, podľa Černaja by to znamenalo, že si každý môže robiť čo chce a nemusí dodržiavať zákony, a že stavebné úrady sú zbytočné.

Podnikateľ s mestom nekomunikuje

Ak stavebník rozhodnutie stavebného úradu nenapadne na súde, ale ani stavbu neodstráni, obráti sa na súd mesto. Podnikateľ by totiž podľa primátora v takom prípade páchal trestný čin marenia výkonu úradného rozhodnutia. Kaliak s mestom nekomunikuje. Jeho právnik Adrián Líška pre média uviedol, že rozhodnutie krajského stavebného úradu vzal na vedomie a zvažuje ďalšie právne kroky.
Paragraf

Podnikateľovi Kaliakovi mesto odpredalo za výhodnú cenu pozemok, keď prezentoval projekt prebudovania tamojších verejných záchodov na letný bufet.

Na stavbu bufetu aj dostal podnikateľ v auguste 2008 stavebné povolenie, uskutočnená stavba však nie je s týmto povolením v súlade.

„Tento stavebník nás podviedol, dopredu vedel, že si tam chce stavať rodinný dom,“ uviedol Černaj.

Žiarsky stavebný úrad najprv Kaliakovi začiatkom minulého roka nariadil odstrániť celú stavbu, krajský stavebný úrad toto rozhodnutie v odvolacom konaní zrušil. V novom konaní preto stavebný úrad vlani v septembri rozhodol o odstránení časti stavby, ktorá je v rozpore s vydaným povolením.

Stavba figuruje ako verejné WC

Aj toto rozhodnutie krajský stavebný úrad zrušil, a to z dôvodu, že nebol dostatočne uvedený rozsah odstránenia časti stavby. Až tretie rozhodnutie, z mája tohto roka, v ktorom žiarsky stavebný úrad podrobne uvádza, ktorá časť stavby sa má odstrániť, krajský stavebný úrad potvrdil.
Záchod, toaleta
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Vedúca žiarskeho stavebného úradu Dagmar Szarvašová spresnila, že podnikateľ má odstrániť garáž, celú prístavbu aj so suterénom, časť terasy aj strechu nad ňou.

Ak to splní, mesto mu povolí užívanie stavby ako letného bufetu.

„V katastri zatiaľ táto stavba figuruje ako verejné WC,“ podotkla Szarvašová a zdôraznila, že kým platí súčasná územnoplánovacia dokumentácia, stavebný úrad túto stavbu nikdy dodatočne neschváli ako rodinný dom, pretože by to bolo v rozpore s verejným záujmom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Černaj