Podvody s titulmi môžu byť trestným činom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
škola
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 29. septembra (WEBNOVINY) – Ak bakalár, magister, inžinier, doktor alebo docent nadobudnú svoj titul podvodne, od mája 2012 by mu mohol tento titul na základe rozhodnutia súdu odobrať rektor.

Rezort školstva to navrhuje v novele vysokoškolského zákona, ktorú dnes predstavil na tlačovej konferencii. „Dokonca navrhujeme, aby to bol v istom prípade trestný čin, ale to ešte musíme prediskutovať s ministerstvom spravodlivosti,“ uviedol minister školstva Eugen Jurzyca.

Šéfka rezortu spravodlivosti Lucia Žitňanská má preskúmať, či takýto skutok napĺňa podstatu trestného činu. Zákon pritom už teraz obsahuje paragrafy o korupcii či falšovaní úradných listín.

Podľa návrhu novely súd bude môcť vyhlásiť štúdium za neplatné, ak sa zistí, že absolvent nesplnil podmienky na riadne skončenie štúdia. Premlčacia lehota je päť rokov.

Odobratie titulu nebude mať vplyv na relevantnosť úkonov, ktoré v minulosti urobil absolvent na základe svojho vzdelania. Napríklad ak príde o titul právnik, jeho notárske osvedčenia z minulosti budú platiť aj naďalej.

Návrh neobsahuje možnosť odňatia titulu profesor, keďže vymenúvanie profesorov je podľa Ústavy SR právomocou prezidenta SR. Takáto zmena by si vyžadovala úpravu Ústavy SR. Rezort argumentuje, že v svetových štatistikách ani odobratie titulu profesorovi nenašiel. „Školy si dávajú veľmi pozor na to, aby udelili titul nekorektne. Aj odňatie iných titulov ako docent je extrémne výnimočné. Nerátame s tým, že by to výrazne zasiahlo spoločnosť,“ konštatoval Jurzyca. Nad celým procesom má dohliadať rezort.

V prípade, že rektor vo veci nebude konať, ministerstvo môže konanie nariadiť. Rovnako v prípadoch, ak by bolo podozrenie, že rektor mal rozhodnúť o odňatí titulu, ale rozhodnutie bolo opačné, môže ministerstvo podať odvolanie.

Ak absolvent príde napríklad o titul bakalár, po rozhodnutí vo veci bude dôvod na odňatie aj titulov, ktoré boli získané neoprávnene na základe bakalárskeho vzdelania. Tým, že sa budú takéto rozhodnutia centrálne sprístupňovať, je možné si v prípade pochybností overiť, či predkladaný doklad o vzdelaní nebol zrušený.

Minister hovorí, že strata akademického, vedecko-pedagogického alebo umelecko-pedagogického titulu môže mať pre daného absolventa aj neformálne dôsledky. „Odňatie titulu má finančné, ekonomické, materiálne aj morálne dôsledky pre toho, komu bol titul odňatý, ale môže to mať morálne dôsledky pre školu, ktorá takýto titul udelila,“ hovorí Jurzyca. Taktiež si podľa neho istú nálepku ponesú aj študenti u pedagóga, ktorý by titul stratil. „Už na celý život bude známa informácia, že vyštudovali u niekoho, komu ten titul nepatril,“ dodal Jurzyca.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Eugen JurzycaLucia Žitňanská