Pohyb pri VOP Nováky je vraj bezpečný, výbuch nehrozí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VOP Novaky
Areál VOP Nováky Foto: SITA

BRATISLAVA 19. marca (WEBNOVINY) – Špecialisti na likvidáciu nevybuchnutých improvizovaných výbušných zariadení (Explosive Ordnance Disposal – EOD) z Národného centra EOD Nováky už dokončili likvidáciu munície, ktorú zasiahol 7. marca tragický výbuch granátu pri muničnom sklade v Novákoch.

„Pohyb v okolí muničného skladu, pred ktorým došlo k explózii, je už bezpečný,“ uviedol Lukáš Milan z komunikačného a tlačového oddelenia ministerstva obrany.

Po prvý raz v histórii muníciu likvidovali priamo v technickom priestore, keďže jej prevoz by bol nebezpečný. Pyrotechnici odstránili 780 granátov, ktorých obaly boli pri výbuchu poškodené alebo narušené tlakovou vlnou (likvidovali 39 obalov, v každom z nich bolo uložených 20 univerzálnych ručných granátov).

Príslušníkom Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ Bratislava odovzdali pre potreby vyšetrovania ďalších päť debničiek so sto granátmi. Pri manipulácii s muníciou špecialisti využívali robota, ktorý prenášal obaly s muníciou do bezpečnej vzdialenosti od muničného skladu. Potom túto muníciu bezpečne zničili vojenskí pyrotechnici riadeným odpálením.

Polícia krátko po výbuchu začala polícia trestné stíhanie za prečin všeobecného ohrozenia. „Daná vec je v štádiu vyšetrovania, čakáme na znalecký posudok kriminalistického expertízneho ústavu – z oblasti pyrotechnika,“ uviedol pre agentúru SITA trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička.

Pri tragickom výbuchu prišiel o život civilný zamestnanec muničného skladu a traja ďalší boli zranení, jeden z nich bol vojak. Stalo sa to počas inventarizácie munície, ktorú robili pre podozrenia, že nejaká môže chýbať. Pracovníci pri nej neporušili zásady dodržiavania bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, režimu vstupu a pohybu v strážených objektoch ani zásady bezpečnej manipulácie s muníciou v priestoroch muničných skladov. Pri štandardnej kontrole došlo k nekontrolovanému výbuchu.

Vybuchnutý granát bol zo sady, ktorú armáda v minulosti reklamovala – niekoľko testovaných kusov nevybuchlo – zlyhala časová funkcia. Výrobca dal po oprave granáty opäť do užívania armády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky