Policajti a vojaci budú na dôchodky robiť dlhšie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaci
Foto: SITA/Tomáš Somr

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) – Policajti, vojaci a príslušníci ďalších silových zložiek budú na výsluhové dôchodky pracovať dlhšie.

Zároveň budú odvádzať viac na svoje sociálne zabezpečenie. Nárok na výsluhový dôchodok sa im zvýši z doterajších 15 na 25 rokov služby.

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorá nadobudla účinnosť začiatkom mája.

Právna norma sa okrem nováčikov dotkne všetkých, ktorí nemajú odrobených 15 rokov v službe. Tým policajtom a vojakom, ktorí do 1. mája neodslúžili 15 rokov, sa nárok na výsluhový dôchodok predĺži postupne každý rok o jeden rok až na 25 rokov, podľa toho, koľko už odslúžili. Napríklad policajt, ktorý odslúžil 14 rokov, získa nárok na výsluhový dôchodok po 16. roku služby. Novelou sa mení aj výmera výsluhového

Odchodné sa má zdaňovať

Príslušníci silových rezortov zároveň budú odvádzať zo služobných príjmov odvod na výsluhový dôchodok vo výške sedem percent namiesto doterajších piatich. Zároveň bude na výsluhový dôchodok viac odvádzať aj služobný úrad, a to 20 percent namiesto súčasných 17. Zvyšuje sa tiež lehota nároku na odchodné. Po novom to bude 13 rokov namiesto terajších piatich, pričom zmena sa dotkne novoprijatých policajtov a vojakov.

Po novom sa má odchodné aj zdaňovať. Výnimku tvoria prípady, ak v čase vzniku nároku na odchodné bolo odchodné oslobodené od dane. Dĺžka služby potrebná pre vznik nároku na výsluhový príspevok sa má tiež postupne predlžovať rovnakým systémom ako pri výsluhovom dôchodku. Z doterajších piatich rokov sa postupne zvýši na desať rokov.

Novela spresňuje aj mechanizmus poskytovania dávok nemocenského zabezpečenia, mení sa tiež mechanizmus zvyšovania dôchodkov z výsluhového zabezpečenia v nadväznosti na mechanizmus dôchodkových dávok v civilnej sfére a dopĺňajú sa ustanovenia o poskytovaní kúpeľnej starostlivosti. Legislatíva tiež mení spôsob prerokúvania priestupkov policajtov, po novom by ich opätovne mali riešiť ich nadriadení v rámci disciplinárnej právomoci.

Legislatíva má vyriešiť deficitný stav osobitných účtov

Nová legislatíva má podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka pomôcť vyriešiť hlavne deficitný stav osobitných účtov, z ktorých sa vyplácajú výsluhové dôchodky. Smer-SD si podľa Kaliňáka stojí za svojím predvolebným sľubom – Ľudia si zaslúžia istoty. Novela dáva policajtom a vojakom istoty, že svoje dôchodky naozaj dostanú, argumentoval minister vnútra.

Zmeny výsluhových dôchodkov na návrh bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka schválil parlament už v roku 2005. Policajti mali podľa neho dostávať výsluhový dôchodok po 15 rokoch služby, avšak novou podmienkou malo byť dosiahnutie veku 50 rokov. Prezident Ivan Gašparovič ale novelu nepodpísal a parlament ju opätovne schváliť nedokázal. Kaliňák vtedy Palkov návrh považoval za „nezmyselný, nešťastný a neefektívny“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Gašparovič