Polícia začala trestné stíhanie pre adopcie slovenských detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Lucia Nicholsonová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 7. októbra (WEBNOVINY) – Adopciami detí zo Slovenska do zahraničia sa zaoberá polícia.

Tá vedie trestné stíhanie vo veci pre zneužitie právomoci verejného činiteľa a obchodovanie s deťmi.

Ako agentúru SITA ďalej informoval hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Vladimír Javorský, v prvý októbrový deň vypočuli svedkyňu. Polícia začala trestné stíhanie 25. júna, a to na základe trestných oznámení poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS) a exposlankyne Natálie Blahovej z novembra 2012. „Vo vyšetrovaní sa preverujú všetky prípadné podozrenia z protiprávneho konania,“ píše Javorský.

Nicholsonová a Blahová minulú jeseň kritizovali činnosť Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktoré ako orgán štátnej správy zabezpečuje priamy výkon medzinárodných dohovorov a právnych aktov Európskej únie vo vymáhaní výživného z cudziny, neoprávneného premiestnenia alebo zadržiavania dieťaťa a medzištátnych osvojení. Kritika sa týkala najmä činnosti Centra pred nástupom Andrey Císarovej na jeho čelo. Pred ňou úrad viedla Alena Mátejová. Tá už bola podľa generálnej manažérky strany SaS Jany Kiššovej vypovedať na základe vlaňajších trestných oznámení.

Centrum nekonalo v najlepšom záujme dieťaťa

Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže sa do povedomia zapísalo najmä v druhej polovici minulého roku, keď sa na jeho činnosť zameral poslanecký prieskum, audit ministerstva práce a ombudsmanka. Každá z menovaných strán usúdila, že v minulosti Centrum nie vždy konalo v najlepšom záujme dieťaťa, dokonca chybilo alebo nekonalo vôbec.

Ministerský audit okrem systémových chýb poukázal na fakt, že chýba 158 postadopčných správ. Tie mapujú stav a život dieťaťa od momentu, keď sa za hranice dostalo, až po jeho dospelosť.

Všetky tieto spisy sa týkali adoptovaných detí do Talianska. Exposlankyňa Natália Blahová upozorňuje, že Slovensko a Taliansko mali v tejto sfére nadštandardné vzťahy. V rokoch 2003 až 2012 sa zo 433 všetkých detí, ktoré putovali do zahraničia, skončila viac ako polovica práve na Apeninskom polostrove. Dohovor o medzištátnych osvojeniach pritom podpísali desiatky štátov.

Adopcie sa javia ako obchodovanie s deťmi

Poslankyňa NR SR za stranu SaS Lucia Nicholsonová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Blahová a Nicholsonová sa spolu s Kiššovou rozhodli podať trestné oznámenie aj v júli tohto roku na základe nových zistených skutočností. Ako na júnovej tlačovej konferencii povedali, uskutočnené adopcie do Talianska sa im javia ako obchodovanie s deťmi. Podľa Nicholsonovej existujú tri zmluvy v hodnote tisícov eur medzi Slovenským národným strediskom pre ľudské práva a talianskou neštátnou agentúrou ARAI, ktorá zastrešovala medzištátne adopcie na talianskej strane.

Na projektoch na základe týchto zmlúv sa zúčastňovali ľudia zo slovenskej komisie, ktorá posielala deti práve na Apeninský polostrov. Medzinárodný dohovor o medzištátnych adopciách hovorí, že za adopcie nemožno požadovať peniaze ani akúkoľvek službu ako protihodnotu. Nikto nesmie získavať neprimeraný finančný ani iný prospech z činnosti súvisiacej s medzištátnym osvojením, vysvetlila Nicholsonová. V súvislosti s týmto oznámením už bola Blahová vypovedať vo veci podozrenia z korupcie u vyšetrovateľa Národnej protikorupčnej jednotky. Ako ďalej pre agentúru SITA napísala Kiššová, tu predložila okrem iného aj listinné dôkazy, ktoré spomínané podozrenia vyvolali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Natália Blahová