Ručný granát v Novákoch pravdepodobne vybuchol samovoľne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VOP Novaky
Areál VOP Nováky Foto: SITA

TRENČÍN 8. marca (WEBNOVINY) – Pri inventarizácii v muničnom sklade v Novákoch neboli podľa predbežných záverov vyšetrovania porušené zásady dodržiavania bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, režimu vstupu a pohybu v strážených objektoch ani zásady bezpečnej manipulácie s muníciou v priestoroch muničných skladov.

Ručný granát pravdepodobne vybuchol „z dôvodu samovoľnej iniciácie“, informoval hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf s tým, že príčinu nie je možné momentálne zistiť a bude predmetom ďalšieho vyšetrovania a expertíz.

Séria univerzálnych ručných granátov URG-86 bola vyrobená v roku 1997 vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky. Pri skúškach tejto munície v roku 2006 sa zistili nedostatky. Niekoľko testovaných kusov nevybuchlo – zlyhala časová funkcia.

Testované granáty boli bezpečné pre hádzajúceho, ale nespoľahlivé pre požadovanú funkciu. Na základe toho sa tieto granáty reklamovali u výrobcu VOP Nováky. Podnik opravu 8 760 kusov munície URG-86 urobil v rokoch 2008 až 2009. Skúška tejto série granátov prebehla v januári 2009. V súčasnosti je v zásobách Ozbrojených síl SR 8 460 kusov tejto série munície. Jej posledná skúška bola v júni 2011 s vyhovujúcimi výsledkami s tým, že sa môžu používať do júna 2014.

Zväčšiť mapu

Vzhľadom na stredajšiu mimoriadnu udalosť bola inventarizácia v Muničnom sklade Nováky okamžite pozastavená. Všetci pracovníci majú zabezpečenú aj psychologickú pomoc a opätovne budú poučení o bezpečnosti pri manipulácii s muníciou. Zároveň náčelník generálneho štábu OS SR Peter Vojtek dočasne zakázal používať granáty URG – 86 a manipulovať s nimi v celých ozbrojených silách, vrátane zahraničných operácií.

Na vyšetrenie samovoľného výbuchu v Novákoch bola zriadená špeciálna komisia, ktorá zároveň určí ďalší postup pre bezpečné skladovanie a používanie tejto munície. Až na základe záverov komisie sa rozhodne o ďalšom postupe k výrobcovi URG-86 VOP Nováky. Bezprostredne po udalosti začal v muničnom sklade špecializovaný EOD tím röntgenovým skenerom preverovať zvyšnú muníciu a navrhne ďalší postup pri manipulácii s ňou. Muníciu z bezprostrednej blízkosti výbuchu špeciálny tím zlikviduje v trhacej jame Muničného skladu Nováky.

V stredu 7. marca o 13:16 v technickom priestore Vojenského útvaru 5728 v Novákoch pred skladom 42-ročný muž z Nitrianskych Sučian manipuloval pri inventarizácii s ručnými granátmi URG-86, ktoré boli uzavreté v hermetickom puzdre. „Z doposiaľ nezistených príčin došlo k výbuchu presne nezisteného počtu granátov,“ uviedla Antalová.

Video: Reakcia Radičovej na výbuch v Novákoch, 7. marca 2012

V sklade sa v čase nešťastia nachádzalo ďalších jedenásť ľudí. Na mieste zomrel 42-ročný muž, ďalší traja vo veku 56, 36 a 50 rokov boli zranení. Jedného muža ošetrili na mieste nehody, dvoch previezla rýchla záchranná služba do prievidzskej nemocnice so sídlom v Bojniciach.

„Jeden zo zranených mužov, ktorý utrpel ľahšie poranenia, išiel už v stredu domov na vlastnú žiadosť,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ nemocnice Ladislav Gerlich. Druhý muž utrpel ťažšie poranenia nohy a musel absolvovať operáciu, pri ktorej mu z podkožia a svalov vyberali črepiny z vybuchnutého granátu.

„Je v dobrom stave, stabilizovaný. V piatok bude pravdepodobne prepustený,“ informoval Gerlich s tým, že rany na nohách sa mu hoja dobre.

Video: Výbuch v Novákoch, 2. marca 2007

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Vojtek
Firmy a inštitúcie VOP Nováky Vojenský opravárenský podnik Nováky