Politika Fica, Mečiara, Slotu Slovensku škodila, tvrdí Figeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sulík, Figeľ
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. augusta (WEBNOVINY) – Súčasná koalícia je podľa predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Jána Figeľa určite lepšia v porovnaní s tým, čo tu bolo predtým, pretože politika tria Fico, Mečiar, Slota viedla Slovensko zlým, škodlivým smerom. „Už či to myslíme finančne, alebo politicky, pretože miera korupcie, neudržateľnosť verejných financií, obrovské pre občanov nevýhodné projekty, to bol recept na grécku cestu. Zastaviť tento vývoj, otočiť ho, bola naša zodpovednosť, a pre túto zodpovednosť dnešná zostava určite nemala a nemá alternatívu,“ povedal Figeľ. Podľa neho sa možno radšej hádať o podružné veci, ako pokračovať v tom, čo Slovensku škodilo.

Vládne protipóly KDH – SaS

Najväčšími protipólmi vo vládnej koalícii sú podľa Figeľa KDH a strana Sloboda a Solidarita (SaS). Figeľ si uvedomuje, že koaličná zostava je pestrá, napriek tomu sa koalícia dohodla na programe a na pravidlách. „Ak budeme pravidlá rešpektovať a program realizovať, prinesie to pozdvihnutie Slovenska – aj ekonomicky, sociálne, regionálne, politicky, po každej stránke. Samozrejme, ideový rozpor medzi nami je, ja som ho aj verejne viackrát spomínal,“ uviedol šéf kresťanských demokratov.

Pripomenul však, že KDH už v liberálnych alebo podobných dilemách a sporoch bolo aj predtým. „Veď Pavol Rusko z ANO sa hlásil a aj stal členom liberálnej frakcie v EÚ. Boli sme v spore od začiatku koalície v rokoch 2002-2006. Kde je dnes ANO? Hájili a obhájili sme aj vtedy témy, ktoré sú o ochrane života, manželstva a rodiny, o dôstojnosti každej ľudskej osoby. Obhajoba toho, čo je prirodzené, oprávnené, potrebné, a zároveň eliminovanie toho, čo považujeme za škodlivé, tu je a bude naďalej,“ zdôraznil Figeľ s tým, že KDH bude naďalej obhajovať politiku na báze tradičných hodnôt, prirodzeného práva a zdravého rozumu. Predseda kresťanských demokratov však nechce predpovedať SaS osud Ruskovej ANO. „Nepredpovedám, len hovorím o skúsenosti strany, ktorá vo forme disentu a od novembra 1989 ako politické hnutie prekonávala komunizmus, mečiarizmus, nacionalizmus, populizmus. Boli tu a zostávajú ako pokušenie rôzne nové izmy. Dnes je to napríklad etický relativizmus, podľa ktorého je všetko dovolené, všetko je ekvivalentné, rovnocenné, podľa úžitku a voľby. To neplatí, určite nie o manželstve, o rodine, o ľudskej dôstojnosti, o osobnej slobode a zodpovednosti, o primeranosti vo verejných financiách alebo v spotrebe. O tom, že človek potrebuje nielen piatok, ale aj sviatok. Veľa toho, čo história poučne dokumentuje, je treba aj dnes vo verejnom živote napĺňať,“ dodal predseda KDH.

Dnes je podľa Figeľa výzvou etický relativizmus

„Ak by išlo o liberalizmus ako ideový smer, sú záležitosti, kde vieme spolupracovať, a sú iné, kde budeme v spore. Konzervatívci a liberáli pri serióznych prístupoch vedeli napríklad riešiť ekonomické problémy a ponúknuť nevyhnutné reformy nielen v Nemecku a európskych krajinách, ale aj vo svete,“ upozornil. To, či v SaS sú liberáli alebo etickí relativisti Figeľ povedať nechcel. „To je otázka viac na SaS,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pavol Rusko
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieSaS Sloboda a Solidarita