POLITOLÓG: Ľudia sú z Bugárovej strany unavení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bugár
Podpredseda NR SR a šéf strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Strana Most-Híd už svojich voličov nudí, verejne sa neprezentuje a málokto sa o nich zaujíma. Myslí si to politológ Michal Horský, ktorý agentúre SITA povedal, že „verejná mienka je z Most-u unavená“.

Aj to je podľa politológa jeden z dôvodov prečo úspech zaznamenáva v súčasnosti mimoparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK).

Ak by sa voľby konali už tento mesiac, SMK by podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus volilo 5,8 percenta voličov a v zákonodarnom zbore by ju zastupovalo desať poslancov. Strana Béla Bugára by skončila s podporou 6,9 percenta. Horský na politickej scéne očakáva medzi stranami Bugára a Józsefa Berényiho stupňujúcu sa rivalitu.

Politológ Miroslav Kusý sa domnieva, že SMK môže za súčasnú podporu vďačiť práve faktu, že je mimo parlamentu. „Nie je o nej počuť, nemá žiadne škandály,“ hovorí Kusý s tým, že svoju úlohu zohráva určitý psychologický faktor. „Starí voliči sa vracajú,“ dodal politológ.

Súboj o národnú politiku

Podľa prieskumu by do národnej rady voliči poslali aj Slovenskú národnú stranu (SNS), ktorú by s výsledkom 5,8 percenta zastupovalo desať poslancov. Michal Horský očakával výrazne prudší pokles preferencií národniarov. Zakladanie nového politického zoskupenia Národ a Spravodlivosť už ohlásila poslankyňa a bývalá členka Slotovej strany Anna Belousovová.
Slota
Foto: SITA/ Peter Žákovič

Politológ Kusý je presvedčený, že hoci je ešte priskoro, dá sa očakávať, že sa zopakuje scenár z roku 2001, keď Ján Slota založil Pravú SNS a v parlamentných voľbách v roku 2002 sa ani jeho strana ani Belousovovej SNS do parlamentu nedostala.

„Nemajú odkiaľ získavať nové hlasy, Ficov Smer preberá národniarsku agendu, rozpad bude oslabovať obe zložky,“ nazdáva sa Kusý.

Celé politické spektrum sa podľa Horského začína rozčleňovať do troch skupín. Dominantným hráčom podľa jeho slov ostáva Smer-SD na čele s Robertom Ficom, ktorý si drží viac ako 40-percentnú podporu. Stabilnými zoskupeniami sú KDH Jána Figeľa a Dzurindova SDKÚ-DS. „Tu si ale možno všímať to, že SDKÚ stále klesá,“ upozornil. Ako dodal, na hranici zvoliteľnosti sa nachádzajú SNS, Most i SaS. „To sú kandidáti na vypadnutie,“ uzavrel.

Prieskum agentúry Focus

 Otázka: Predstavte si, že by sa parlamentné voľby konali tento víkend a kandidovali by nasledujúce politické strany. Ktorej strane by ste dali svoj hlas?  júl 2011  jún 2011
Smer-SD 41,7 46,3
SDKÚ-DS 12,6 13,4
KDH 11,7 10,0
Most-Híd 6,9 7,1
SaS 6,1 6,7
SMK 5,8 5,7
SNS 5,8 5,3
ĽS-HZDS 3,3 2,7
SDĽ 2,2 0,3
KSS 1,7 0,9
ĽS Naše Slovensko 0,7 0,4
Strana zelených 0,6 0,4
OKS 0,2 0,3
iná strana 0,7 0,5
údaje v percentách
Rozdelenie mandátov v NR SR
Smer-SD 69
SDKÚ-DS 21
KDH 19
Most-Híd 11
SaS 10
SMK 10
SNS 10
Výsledky prieskumu verejnej mienky, ktorý v dňoch 6. až 12. júla uskutočnila agentúra Focus na vzorke 1 026 respondentov.
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anna BelousovováJán SlotaMichal HorskýMiroslav Kusý
Firmy a inštitúcie Most-Híd