Politológ Mesežnikov predpovedá vládu jednej strany

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V centrále Smeru sa začala volebná noc
Predčasné parlamentné voľby 2012 - líder strany Smer-SD Robert Fico prišiel do volebnej centrály. Bratislava, 10. marec 2012. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 11. marca (WEBNOVINY) – Deklarovaná ústretovosť Smeru-SD voči pravicovým stranám pri zostavovaní vlády je podľa politológa Grigorija Mesežnikova len vyjednávacím gestom.

Parlamentná väčšina stačí Robertovi Ficovi na to, aby zostavil vládu bez iných politických partnerov. „Vláda jednej strany je jediná možná v týchto podmienkach,“ povedal pre agentúru SITA Mesežnikov. Debaty o ústavnej väčšine sú podľa neho neopodstatnené.

Smer ju nepotrebuje, pretože nikdy nehovoril o ambícii meniť ústavu. „Smer sľuboval ľuďom sociálne istoty a s tou väčšinou, ktorú dnes má v parlamente, môže začať plniť svoje sľuby,“ konštatoval Mesežnikov.

Jednofarebná vláda podľa politológa nebude znamenať medzinárodnú politickú izoláciu. „Máme tu ústavný systém, máme zákony, Smer získal legitímnu podporu a nikto nemôže spochybniť takéto drvivé víťazstvo,“ poznamenal Mesežnikov. Prekvapuje ho však vyššia volebná účasť v prospech Smeru-SD. Očakávalo sa, že ak príde k urnám viac voličov, zmobilizujú ich skôr pravicové strany. Strana Smer-SD mohla inkasovať aj časť hlasov od bývalých voličov SNS. Za oslabením slotovcov však môže byť i odchod Anny Belousovovej zo strany.

Podľa Mesežnikova by mal byť volebný výsledok vážnym dôvodom na zhodnotenie celkového účinkovania strany SDKÚ-DS. Podotýka, že sa splnila podmienka, ktorou Lucia Žitňanská podmienila svoju možnú kandidatúru na funkciu líderky strany – získala najviac preferenčných hlasov.

„Nič nebráni tomu, aby v SDKÚ došlo k výmene v súlade so stanovami. Akúsi sebareflexiu by malo SDKÚ urobiť,“ dodal Mesežnikov. Aktuálne rozloženie síl v pravici vníma ako relatívne rovnomerné, pravica svojho lídra v súčasnosti nemá. „Lídrom pravice sa môže stať strana, ktorá by získala eventuálne okolo 20 a viac percent,“ nazdáva sa Mesežnikov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia Žitňanská