Polovica odsúdených sú Rómovia, to podľa Fica niečo hovorí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Prezidentský kandidát strany Smer - SD Robert Fico počas tlačovej konferencie k prezidentským právomociam. Bratislava, 11. január 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 11. januára (WEBNOVINY) – Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová podľa premiéra Roberta Fica politikárči a porušila zákon, keď chcela na poslednom rokovaní vlády hovoriť o policajnom zásahu v rómskej osade.

Pani Dubovcová porušila zákon, lebo sa tlačila na vládu, mala ísť na ministerstvo vnútra,“ povedal premiér Fico v relácii RTVS Sobotné dialógy. Podľa neho, ak nebola spokojná so stanoviskom policajného prezídia, mala sa obrátiť na nadriadený orgán, teda na ministerstvo vnútra. „Prečo chodí pani Dubovcová politikárčiť? Chápem, že je to opozičná politička, ktorá prišla z SDKÚ,“ vyhlásil Fico. „Nech neútočí na policajtov, nech nespochybňuje všetko, čo sa v tomto štáte deje, veď aj Rómovia musia mať nejaké povinnosti a musia rešpektovať, že sa okolo nich niečo deje,“ hovoril.

Normálne použitie donucovacích prostriedkov

Pri zásahu v Moldave nad Bodvou z leta minulého roku išlo podľa slov premiéra o normálne použitie donucovacích prostriedkov.

V tomto musím súhlasiť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, že keď niekto porušuje zákon, robí zle, vyrušuje ostatných, ak niekto kradne, tak musí prísť legálny nástroj nátlaku v podobe donucovacích prostriedkov,“ tvrdil premiér.

Ideme chrániť ľudí, ktorí sa nevedia vopchať do kože, ktorí si nevedia ani upratať okolo vlastného domu, alebo ideme za každú cenu útočiť na políciu, že použila donucovacie prostriedky?“ pýtal sa.

Uznáva sociálne korene kriminality

Ľudia na Slovensku vedia, aký je rómsky problém, myslí si Fico. „Bol som niekoľko rokov predsedom väzenskej komisie, a poznám všetky väznice na Slovensku. Dobre viete, že sa neeviduje, kto je Róm, kto nie je Róm, to sa nerobí. Ja vám garantujem, že každý druhý vo výkone trestu odňatia slobody je Róm,“ tvrdil v debate.

Poukázal na to, že ak je miera populácie Rómov na Slovensku desať percent, o niečom to hovorí, ak týchto desať percent tvorí polovicu odsúdených vo výkone trestu. Predseda vlády dodal, že uznáva sociálne korene kriminality, ale podľa neho ide v týchto prípadoch často o násilné trestné činy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana DubovcováRobert Fico