Slovensko zasiahne intenzívny dážď a silný vietor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dazdnik
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 16. september (WEBNOVIY) – V pondelok postupuje cez Česko a Poľsko na územie Slovenska studený front. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V pondelok je oblačno a zamračené. Na mnohých miestach sa môže vyskytnúť dážď alebo prehánky.

Denná teplota sa vyšplhá na 18 až 23 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši na 16 stupňov. Teplota na horách sa bude pohybovať vo výške 1500 m okolo 10 stupňov Celzia. Fúka západný, na východe južný vietor rýchlosťou do 20 km/h.

Bez názvu
Foto: shmu.sk

V utorok sa počasie ešte zhorší a treba počítať s výdatnými zrážkami. Denná teplota dosiahne 11 až 16, vo východnej polovici územia, okrem Spiša bude 16 až 21 stupňov Celzia.

Meteorológovia vydali pre celé Slovensko aj výstrahy pred dažďom. V Trenčianskom kraji bude platiť varovanie 2. stupňa, na ostatnom území výstraha 1. stupňa. Napršať môže 25 – 60 mm zrážok. „Tento úhrn predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, je v danej ročnej dobe bežný, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uvádza SHMÚ.

Bratislavský kraj potrápi od 4:00 do 16:00 aj vietor, pre Nitriansky a Trnavský platí výstraha od 8:00 do 16:00. Ojedinele sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 22 m/s.

Výstraha
Foto: shmu.sk
Výstraha
Foto: shmu.sk

V stredu sa bude nad strednou Európou nachádzať nevýrazné pole relatívne nižšieho tlaku vzduchu, zrážok ubudne a výstraha je vydaná len do piatej hodiny rannej pre Banskobystrický, Košický a Prešovský kraj. Pri prevažne juhozápadnom vetre 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h) denná teplota vystúpi na 13 až 18 stupňov Celzia.

Dážď
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav