Uhliarik podľa Rašiho predložil zákon o smrti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lieky
Ilustračné foto Foto: SITA/AP Photo/Darron Cummings

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov zníži podľa exministra zdravotníctva Richarda Rašiho (Smer-SD) dostupnosť liekov pre slovenských pacientov. „Tento zákon zrejme raz vojde do histórie slovenského zdravotníctva ako zákon o smrti,“ povedal ďalej Raši v rámci rozpravy k zákonu. Exminister kritizoval napríklad prísnejšie referencovanie cien liekov. Obáva sa najmä ich reexportu.

Rašimu sa nepozdáva ani zmena v úhradách inovatívnych liekov. Podľa neho je jej dôvodom zamedzenie vstupu naozaj drahých liekov na Slovensku. Nepáči sa mu ani znižovanie cien výrobcov pri zavedení každej novej indikácie. Kritizoval aj fakt, že celý proces kategorizovania už nemusí byť v súlade so správnym poriadkom a verejnosť nebude mať prístup na zasadania kategorizačnej komisie. Podľa neho zákon taktiež v celom procese zvýhodňuje zdravotné poisťovne.

„Zákon je naozaj zlý,“ zhrnul Raši. Koaliční poslanci exministra zdravotníctva obvinili, že v pléne vystúpil s argumentmi farmaceutických firiem. „Tak toto bolo skutočne sponzorované vystúpenie,“ povedal Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Podľa neho by sa farmaceutický priemysel týmto slovám „zaradoval“. Podľa Novotného to svedčí o tom, že strana Smer-SD je za zisky farmaceutických spoločností. „Gratulujem pán poslanec Raši,“ dodal.

Opozícia v pléne kritizovala aj vznik zákona

Podľa Martina Glváča (Smer-SD) neprešiel štandardným legislatívnym procesom. „Legislatívne pravidlá neboli dodržané,“ skonštatoval. Pôvodne totiž zmeny v návrhu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov obsahovala novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Ako vysvetlila generálna riaditeľka sekcie farmácie a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Michaela Gajdošová, Legislatívna rada vlády SR však rezortu z dôvodu rozsahu zmien odporučila, aby predložil nie novelu, ale nový zákon. To ministerstvo aj urobilo.

Podľa Glváča však nový zákon mal prejsť celým legislatívnym procesom a nemalo prísť iba k prepísaniu názvu. Tvrdí, že rezort takýmto postupom porušil legislatívne pravidlá. Zákon okrem iného nebol zverejnený na pripomienkové konanie na internete a nebol teda ani následne upravený podľa jeho výsledkov. „Porušovanie legislatívnych pravidiel je možné považovať za porušenie právnej istoty,“ myslí si opozičný politik. Podľa neho je zákon iný ako novela nielen po formálnej ale aj po obsahovej stránke. To isté si myslia aj farmaceutické spoločnosti. Naopak, rezort zdravotníctva tvrdí, že novela a zákon sú rovnaké. Glváč požiadal, aby sa zákon vrátil na prepracovanie.

Trojčatá
Foto: SITA/Ivan Fleischer

V pléne sa otvoril aj problém potratov

Darina Gabániová (Smer-SD) upozornila, že predmetným návrhom sa novelizuje aj zákon o umelom prerušení tehotenstva. Z neho by sa mal vypustiť paragraf, ktorý hovorí o tom, že prostriedky na zabránenie tehotenstva, ktoré sú na lekársky predpis, ako aj lekárske vyšetrenia a kontrola s tým súvisiaca, sa poskytujú žene bezplatne.

Rezort si od novely sľubuje rýchlejší vstup liekov na trh

Zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín schválila vláda začiatkom júna. V prípade schválenia a podpisu prezidenta by mal platiť od októbra tohto roka. Legislatíva obsahuje dlho avizovanú zmenu referencovania cien liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na úroveň druhej najnižšej v Európskej únii. V súčasnosti nemôžu prekročiť priemer šiestich najnižších cien v rámci štátov únie. Veľkou zmenou by malo byť kategorizovanie špeciálneho zdravotníckeho materiálu. Táto oblasť totiž doteraz regulovaná vôbec nebola.

Návrh zákona vytvára podľa rezortu zdravotníctva priestor na rýchlejší vstup liekov na náš trh. Zároveň sa sprísňuje podmienka pre zníženie ceny pri vstupe prvého generického lieku na trh. Novinkou bude aj dočasná a podmienená kategorizácia. Ministerstvo novým zákonom zavádza do kategorizácie osobitnú formu elektronickej komunikácie. Chce aj zvýšiť transparentnosť procesov kategorizácie a cenotvorby, a to najmä zverejňovaním žiadostí, podkladov, rozhodnutí a odborných odporúčaní prijatých poradnými orgánmi. Definuje taktiež „konflikt záujmov“, ktorý umožňuje vylúčenie člena poradného orgánu.

Zákon dlhodobo kritizuje farmaceutický priemysel

Upozorňuje, že z pripravovaných zmien nebudú profitovať pacienti a môžu mať negatívny dopad na dostupnosť liekov. Farmaceutické firmy kritizujú najmä avizované sprísnenie referencovania cien. Upozorňujú, že posilní vývoz našich lacných liekov do zahraničia, kde budú ich ceny vyššie. Proti zmenám v tomto zákone ako aj v zákone o liekoch vystúpili aj ďalšie subjekty. Veľvyslanci siedmich štátov Európskej únie požiadali premiérku Ivetu Radičovú listom o zmeny v týchto zákonoch. Išlo pritom o veľvyslancov z krajín, v ktorých sú veľmi silné farmaceutické spoločnosti. „Považujem to za čistý lobing. Je to nad rámec diplomacie a politickej slušnosti,“ vyhlásila Radičová.

Ďalšími prerokovávanými normami sú návrh zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotných pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a plénum prerokuje aj novelu zákona o zdravotných poisťovniach, ktorou sa poisťovniam vráti možnosť vytvárať zisk.

Program

Po prerokovaní zdravotníckych zákonov príde na rad druhé čítanie o Zákonníku práce, ktorým chce minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál dosiahnuť spružnenie trhu práce a pomôcť zvyšovaniu zamestnanosti. Odbory to naopak kritizujú pre znižovanie ochrany zamestnancov. O 11:30 budú zákonodarcovia hlasovať o novele zákona o cestnej premávke a deregulácii nájomného v reštituovaných bytoch.

O 17:00 čaká na poslancov mimoriadna 21. schôdza Národnej rady SR, ktorú si vyžiadal opozičný Smer-SD, chce na nej vláde poradiť, ako bojovať so zdražovaním. Nie je isté, či sa diskusia o tejto téme naozaj otvorí, niektorí koaliční poslanci naznačovali, že program schôdze neschvália.

Popoludní je na programe pravidelná štvrtková Hodina otázok. Ako prvý sa premiérky Ivety Radičovej bude pýtať jej stranícky kolega Tomáš Galbavý, ako vníma výrok maďarského premiéra Viktora Orbána, že „žiadna krajina, žiadna vláda nemá právo napádať maďarskú ústavu.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef MihálTomáš GalbavýViliam Novotný