Poslanci odložia dovolenky, bude sa rokovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mihál
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Parlament bude rokovať dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Lídri vládnej štvorky sa v noci na Koaličnej rade dohodli, že schválenie bodov v programe aktuálnej schôdze má pred odchodom poslancov na dovolenky prioritu. „Sú tam veľmi dôležité vládne návrhy zákonov, mnohé z nich sú základom pre prípravu štátneho rozpočtu preto je veľmi dôležité, aby sa poslanci zaoberali týmito zákonmi,“ oznámila po rokovaní Koaličnej rady premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Problém s dovolenkami poslancov sa podľa Radičovej vyriešil ľudsky. „Pokiaľ mám informáciu, tak poslanci sami sa rozhodli a informovali, že zostávajú na rokovaní národnej rady. Je to ich záväzok,“ vyhlásila.

Z programu 20. schôdze premiérka vyzdvihla novelu zákona o konkurze, prípravu jednotného výberu daní, ciel a odvodov, dvojicu zákonov z ministerstva životného prostredia, ktorými sa majú aplikovať európske smernice. „Pokiaľ by nedošlo k schváleniu týchto zákonov, tak nám naozaj hrozia veľmi vysoké pokuty. V jednom prípade 750-tisíc, v druhom tak isto,“ vysvetlila. Spomenula tiež novelu zákona o cestnej premávke z dielne ministra vnútra Daniela Lipšica (KDH) a dereguláciu nájomného v reštituovaných domoch, ktorú pripravil Lipšicov stranícky šéf Ján Figeľ.

Podľa pôvodného návrhu sa mala aktuálna 20. schôdza parlamentu skončiť v piatok 8. júla.

Mihál
Foto: SITA/Marián Peiger

Zákonník práce sa zmení podľa dohody poslancov vo výbore

Zákonník práce z dielne ministra práce Jozefa Mihála (SaS) sa upraví tak, ako sa na tom dohodli členovia parlamentného sociálneho výboru. Túto dohodu lídrov koalície dnes po štvorhodinovom rokovaní Koaličnej rady tlmočila predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Do zákonu by sa mal podľa nej vrátiť paragraf, ktorý definuje minimálne mzdové nároky. Radičová pri ďalších úpravách zdôraznila ochranu matiek na materskej dovolenke a vyhovieť by sa malo aj požiadavkám, ktoré zdravotné sestry formulovali prostredníctvom petície.

Zvláštny zákon pre platy sestier

So zástupcami petičného výboru sa členovia SDKÚ-DS pred časom dohodli, že pri Zákonníku práce budú hlasovať za to, aby nočná práca nebola povinná pre zdravotníkov starších ako 50 rokov, to isté by podľa Radičovej malo platiť aj pre nadčasy. Zdravotníci sa tiež môžu tešiť na platených päť dní voľna na sústavné vzdelávanie.

Platy zdravotných sestier by sa podľa Radičovej mali upraviť zvláštnym zákonom. „Bolo by veľmi nesystémové, keby sa pre jednu profesiu riešili iné platové podmienky v Zákonníku práce, potom to otvára otázku, ako riešiť aj iné profesie,“ vysvetlila tento postoj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováJán Figeľ